Ο Δήμος Παγγαίου, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής «Ιπποκράτης», που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Οργανισμός µε τα δύο Υπουργεία. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Προκείμενου το εγχείρημα να αποδώσει τα μέγιστα, ο Δήμος Παγγαίου θα παράσχει κάθε πρόσφορο μέσο, για την ολοκλήρωση των περιγραφόμενων δράσεων. Στόχος είναι, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή της δράσης, θα διατεθούν από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δύο κινητές μονάδες. Η κινητή Οδοντιατρική/Παιδιατρική μονάδα πρόληψης και η κινητή Ιατρική Μονάδα πρόληψης, οι οποίες θα στελεχώνονται από εθελοντές γιατρούς, γενικό ιατρό, ή παθολόγο, εθελοντές παιδιάτρους και από εθελοντές οδοντιάτρους, καθώς και από νοσηλευτικό, ή άλλο προσωπικό του Οργανισμού.

Σε προληπτικό ιατρικό/οδοντιατρικό έλεγχο θα υποβάλλονται µόνο τα παιδιά, τα οποία θα συνοδεύονται από τους γονείς και κηδεμόνες, ή εκπαιδευτικούς και θα έχουν μαζί τους υπογεγραμμένο σχετικό έντυπο συγκατάθεσης. Στα παιδιά που θα υποβάλλονται σε προληπτικό ιατρικό/οδοντιατρικό έλεγχο, θα παραδίδεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς/κηδεμόνες τους, να λάβουν γνώση και οδηγίες, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, θα τηρεί µόνο δελτίο µε τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου, χωρίς τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και µόνο για στατιστικούς λόγους.

Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης παιδιού και οικογένειας, που εφαρµόζει ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τον Οργανισµό, παράλληλα µε τον κινητή Οδοντιατρική/Παιδιατρική Μονάδα, θα διατεθεί και η κινητή Ιατρική Μονάδα, ώστε να εξεταστούν και ενήλικες ευπαθών οµάδων.

Το πρόγραµµα λειτουργίας της κινητής Οδοντιατρικής/Παιδιατρικής Μονάδας, θα αρχίσει τη ∆ευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 8:30 έως και 13:00. Παράλληλα, η ιατρική κινητή µονάδα για τους ενήλικες, θα λειτουργεί από τις 9:00 έως και τις 13:00.

Το πρόγραμμα επισκέψεων της κινητής Οδοντιατρικής/Παιδιατρικής Μονάδας πρόληψης και της κινητής Ιατρικής Μονάδας πρόληψης στα σχολεία και σε επιλεγμένα σημεία δημοτικών διαμερισμάτων, θα γνωστοποιηθεί σύντομα. Προκειµένου το εγχείρηµα να έχει τη µεγαλύτερη δυνατή απόδοση και να εξεταστούν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, το πρόγραµµα δωρεάν προληπτικού ιατρικού ελέγχου τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Παγγαίου. Πρωτίστως, επιδιώχθηκε επαφή με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της, για την εφαρμογή της δράσης. Ακολούθως, θα υπάρξει ενημέρωση των διευθυντών σχολείων και νηπιαγωγείων και θα αποσταλεί υπεύθυνη δήλωση σε όλα τα σχολεία, ώστε να εξασφαλισθεί η έγκαιρη διάθεσή της στους μαθητές, προκειμένου οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, να την παραδώσουν στο προσωπικό που θα στελεχώνει την μονάδα».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.