Ο Δήμος Νέστου, στο πλαίσιο του έργου με ακρώνυμο BIO2CARE, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020, ολοκληρώνει σύντομα την κατασκευή μιας νέας οικοτουριστικής διαδρομής-μονοπατιού, για την παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμωτής. Το μονοπάτι, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει κάθε επισκέπτη, προσφέροντας ταυτόχρονα εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών για άτομα με αναπηρίες.

Η διαδρομή αρχίζει από το Κέντρο Πληροφόρησης που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμωτής και εκτείνεται βόρεια-βορειανατολικά, μέσα από το παρακείμενο δάσος, με συνολικό μήκος, περίπου, 610 μέτρα. Η περιοχή έχει έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και με την υλοποίηση της ήπιας οικοτουριστικής διαδρομής, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών προς τον Δήμο Νέστου, ως εταίρος στο διασυνοριακό έργο. Με την ολοκλήρωση της δράσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, την προώθηση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων του δικτύου NATURA 2000 και πράσινων υποδομών και στη δυνατότητα επισκεψιμότητας από άτομα με αναπηρίες (κατασκευή ενός επίπεδου μονοπατιού με μέγιστη κλίση εδάφους 5%).

Σκοπός του έργου είναι, να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέστου, μέσω της πεζοπορίας, με σκοπό την προβολή και αξιοποίηση του φυσικού και του πολιτισμικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, ο Δήμος Νέστου στοχεύει στην:

-ανάδειξη της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας που εντοπίζεται στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου.

-ανάδειξη του εναπομείναντος δάσους Κοτζά-Ορμάν, που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα εντοπίζεται στην παρακείμενη του έργου περιοχή.

-αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ατόμων με αναπηρίες.

-προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή, ιδιαίτερα την περίοδο εκτός Ιουλίου-Αυγούστου.

-ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τον πολιτισμό και τη φύση.

-κατάλληλη σήμανση της οικοτουριστικής διαδρομής.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.