Για τα οφέλη που προσφέρει η αξιοποίηση της γεωθερμίας μίλησε, στην ημερίδα με θέμα: «Γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού Δήμου Νέστου: πρόκληση για ανάπτυξη δενδροκομίας και λαχανοκομίας», ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο «Δήμητρα»-Πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωθερμίας «CHARLES VAN DER PLAS».

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Η πρόσκληση για ανάπτυξη ενός νέου μοναδικού μοντέλου, όπου οι αγρότες θα μπορούν, είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες παραγωγών, να προτιμήσουν προϊόντα, όπως τα καρπούζια, τα πεπόνια, οι φράουλες, με χαμηλό κόστος και υψηλό κέρδος, αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή. Τα συμπεράσματα, μετά την παρουσίαση των ειδικών, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα, εφόσον τολμήσουν να επιχειρήσουν. Σύμμαχοι τους στο σκοπό αυτό, είναι έμπειροι και πλήρως καταρτισμένοι στο χώρο της γεωθερμίας. Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Κάλφας, μηχανολόγος μηχανικός, διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Νέστου και ο Πασχάλης Δαλαμπάκης, κύριος ερευνητής γεωθερμίας, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που ανέπτυξε το θέμα της τεχνικο-οικονομικής προσέγγισης πρωίμησης υπό χαμηλή κάλυψη με χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Ο Ιωάννης Μπάτσης, πρόεδρος της Γεωθερμικής Α.Ε., μίλησε για τις θερμοκηπιακές κατασκευές και το ανταγωνιστικό πλεόνασμα των γεωθερμικών θερμοκηπίων έναντι των συμβατικών, αλλά και τη μεγιστοποίηση οφέλους. Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) αναφέρθηκε στη χρήση της γεωθερμίας για υπερ-πρώιμη παραγωγή οπωροφόρων δένδρων. Επίσης, ο Αναστάσιος Σιώμος, καθηγητής λαχανοκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., μίλησε για τη χρήση της γεωθερμίας στην παραγωγή λαχανικών.

Ξεκάθαρος ο δήμαρχος Νέστου, υπογράμμισε πως η επένδυση στο χώρο της γεωθερμίας, έχει στόχο αποκλειστικά το συμφέρον των αγροτών και όχι των εταιρειών. Στη συνέχεια, ο ίδιος και οι ομιλητές, αφού ανέδειξαν στο κοινό τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, εστίασαν στο μεγάλο ποσοστό ενέργειας που παραμένει ανεκμετάλλευτο από τη μεριά των παραγωγών στο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού, αλλά και σε μία σειρά από γεωτρήσεις που πρόκειται να συμβούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, εκθείασαν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τέτοιων συναντήσεων και συμφώνησαν να γίνουν ανάλογες στο κοντινό μέλλον».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.