Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία καθαριότητας Δήμου Καβάλας, αναφέρει δελτίο Τύπου, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής που λαμβάνουν, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η πανδημία του κορονοϊού, περιορίζουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού και προστατεύουν τους εαυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, η απομάκρυνση του κινδύνου επιμόλυνσης τους από τον κορονοϊό, απαιτεί και την τήρηση ορισμένων κανόνων από τους πολίτες, για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Οι κανόνες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

-Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι, όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, αντισηπτικά μαντήλια, μάσκες, απολυμαντικά, δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

-Σε περίοδο πανδημίας, μην αφήνεται σακούλες απορριμμάτων ανοιχτές, ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

-Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους, για να μην υπάρχει επαφή, ή πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων και αδέσποτων ζώων. Μην αφήνετε σακούλες εντός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος, αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο, ή κρατείστε την σακούλα στο σπίτι για μία ακόμα ημέρα.

-Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα και συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

-Να ανοίγετε τους κάδους με ειδικά πεντάλ, όπου υπάρχουν, ή με γάντια.

Μέτρα προστασίας την περίοδο που είμαστε σε καραντίνα

-Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα), για να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στη συλλογή και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών, που συχνά διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα με τα χέρια.

-Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων έως τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα, που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

-Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε στο σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.