Σχετικά με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, απέστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας την ακόλουθη επιστολή:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι τεράστια. Γνωρίζουμε ότι, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλάζουν συντριπτικά τα πράγματα, όσον αφορά με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, συνολικά της σχολικής κοινότητας. Θεωρούμε ότι, η μεταφορά της ευθύνης, από το Υπουργείο, για το αν τα παιδιά θα πηγαίνουν, ή όχι, στο σχολείο στην ατομική επιλογή των γονιών, είναι επικίνδυνη. Είναι συνέχεια της αναφοράς του  κυρίου Τσιόδρα πως: «ό,τι και αν εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους». Τα ερωτήματα που θέτουμε στη διοίκηση του Δήμου είναι επείγοντα και έχουν σχέση με ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Δήμοι για τα σχολεία:

-Πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων, τη στιγμή που οι καθαρίστριες έχουν μεταφερθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια;

-Πώς θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, όπως απαιτείται στις παρούσες συνθήκες;

-Πώς θα εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων, που ο ίδιος ο Ε.Ο.Δ.Υ. προτείνει, όπως οι συχνοί καθαρισμοί των κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες, πόμολα, κουπαστές, κοινόχρηστες επιφάνειες κ.ά.), χωρίς να εξασφαλιστεί αυξημένος αριθμός προσωπικού καθαριότητας;

Για όλους τους Δήμους της χώρας, το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων είναι από ανύπαρκτο έως μηδαμινό. Η καθαριότητα των σχολείων διεκπεραιώνεται, κατά βάση, μετά το πέρας της λειτουργίας τους και με την είσοδο των εργολαβικών (περίπτωση 16ου δημοτικού σχολείου Καβάλας -η μοναδική;- όπου η μόνιμη καθαρίστρια είναι σε άδεια και οι ανάγκες καθαριότητας καλύπτονται από συμβασιούχο). Απαιτείται μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση τώρα των συμβασιούχων. Ένα αίτημα κρίσιμο, ειδικά σε αυτή την περίοδο και γιατί τον Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την χρηματοδότηση τους. Απολύσεις, εργολάβοι, ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι τα πιθανά σενάρια που θα έχουμε μπροστά μας, αν δεν υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου, να φέρει το ζήτημα της καθαριότητας για συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, απόφαση η οποία θα διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι, δημοτικά και νηπιαγωγεία, δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και τώρα και προπάντων τον Σεπτέμβρη χωρίς μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για το άνοιγμα τους, δρομολογώντας μονιμοποίηση των εργολαβικών καθαριστριών/καθαριστών και την πρόσληψη νέων, όσων απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες, να πάρουμε απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν σε αυτή τη φάση δημοτικά και νηπιαγωγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.