Στην ενημέρωση που έκαναν προς τους δημοτικούς συμβούλους, η δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2016, προέκυψαν δύο όχι ευχάριστες ειδήσεις. Η πρώτη αφορούσε το παλιό νοσοκομείο (σ.σ. απέναντι από το Καρνάγιο) και συγκεκριμένα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, πληροφορήθηκε ότι η αρμόδια επιτροπή, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλαξίμου Περιουσίας, αποφάνθηκε ότι το κτίριο ανήκει, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό, στο ελληνικό δημόσιο!
Υπενθυμίζουμε ότι, με όσα ήταν γνωστά έως τότε, ο Δήμος Καβάλας ισχυριζόταν πως είναι κάτοχος του ογδόντα τοις εκατό και το ελληνικό δημόσιο κάτοχος του υπόλοιπου, είκοσι τοις εκατό. Η δήμαρχος, ωστόσο, τόνισε πως το ακίνητο ανήκει, εξ’ ολοκλήρου, στο Δήμο Καβάλας και στους Καβαλιώτες και πρόσθεσε ότι, ανταλλάσει αλληλογραφία με τον Καβαλιώτη στην καταγωγή αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκειμένου να στηριχθεί το αίτημα της παραχώρησης του κτιρίου στην τοπική κοινωνία.
Η δεύτερη δυσάρεστη είδηση αφορούσε τις δύο παλιές καπναποθήκες επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, τις οποίες ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ο Δήμος Καβάλας, για να τις αξιοποιήσει. Μάλιστα, είχε έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία «Αστικά Ακίνητα Α.Ε.», η οποία είναι η εκκαθαρίστρια εταιρεία της ιδιοκτήτριας των ακινήτων, για το χρηματικό τίμημα. Όμως, η αγοραπωλησία αυτή ματαιώθηκε, όπως είπε ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Φιλιππίδης, διότι διαπιστώθηκε εμπλοκή της ιδιοκτήτριας εταιρείας σε υπόθεση «στημένων» διαγωνισμών του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, έως ότου διερευνηθεί η συμμετοχή της στην υπόθεση, με εισαγγελική εντολή «πάγωσε» οποιαδήποτε αγοραπωλησία της ακίνητης περιουσίας της.
Μία άλλη σημαντική είδηση νομικού χαρακτήρα, είναι η επιβολή διοικητικών, προς το παρόν, κυρώσεων σε βάρος υπαλλήλου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», διότι χρησιμοποίησε παραποιημένο πτυχίο για να πάρει προαγωγή στην επιχείρηση. Ο υπάλληλος τέθηκε σε δωδεκάμηνη αργία και υποβιβάστηκε από τη θέση του, όπως ανέφερε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αναστασία Ιωσηφίδου, ενώ η υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, επίσης, δέχτηκε παράπονα για την καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης στο τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από τη συμβολή με την οδό Δαγκλή μέχρι τον κόμβο Φαλήρου. Η Δ. Τσανάκα έδειξε κατανόηση στην ταλαιπωρία των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, όταν τελειώσει το έργο, η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου θα είναι ένας δρόμος εφάμιλλος σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. «Η Βενιζέλου θα γίνει, επιτέλους, ένας ευρωπαϊκός δρόμος. Αλλά, θα είναι λειτουργικός;», είπε.
Παράπονα υπάρχουν και για την πλατεία Ελευθερίας. «Η πλατεία Ελευθερίας και το πάρκο Φαλήρου, είναι η ντροπή της πόλης!», δήλωσε η δήμαρχος και ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τους πόρους από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, που είναι πολλά χρήματα, για να κάνει την ανάπλαση που ονειρεύεται στους δύο αυτούς μεγάλους κοινόχρηστους χώρους. «Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γεμίσει από δέντρα και κόσμο», σημείωσε.
Όσον αφορά τη διεκδίκηση του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, αλλά και της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», η Δ. Τσανάκα ανέφερε ότι θα καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) στην κεντρική διοίκηση για την αξιοποίηση τους. Ωστόσο, λόγω της αλλαγής του νόμου, η διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» θα αρχίσει από την αρχή!
Τέλος, το τελευταίο εξάμηνο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Ηλίας Καλανταρίδης, γίνεται μία προσπάθεια να μπει τάξη στη λειτουργία των δύο λαϊκών αγορών του Δήμου Καβάλας (σ.σ. στην Καβάλα και στις Κρηνίδες). Από την έρευνα που έγινε, βρέθηκε ότι οι μισοί, σχεδόν, παραγωγοί και μικροπωλητές που συμμετέχουν στις δύο αυτές λαϊκές αγορές, δεν έχουν την απαραίτητη άδεια και κινδυνεύουν, σε κάποιο έλεγχο, να τιμωρηθούν με πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ.
Τους τελευταίους έξι μήνες παίρνονται «παρουσίες», επίσης, για να ζητηθούν από τους μικροπωλητές και παραγωγούς, τα έσοδα που δικαιούται ο Δήμος Καβάλας, τα οποία δεν εισέπραττε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα, θα ενημερωθούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μικροπωλητών και των παραγωγών, για το σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση πριν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και τεθεί σε εφαρμογή.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.