Ερώτηση για την «περιβαλλοντική εισφορά» έκανε εγγράφως ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψήφισε τροπολογία που προβλέπει την πληρωμή από τους Δήμους της «περιβαλλοντικής εισφοράς». Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ακούει στο όνομα «Πράσινη οικονομία/ανάπτυξη» και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι, κάθε Δήμος, από 1/1/2020, έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στέρεων Απόβλητων (ΔΙΑΑΜΑΘ) και αυτός στο Πράσινο Ταμείο, 10€ ανά τόνο στερεών απόβλητων που διαθέτει. Αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 5€ κάθε έτος, αν ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των στερεών απόβλητων. Την τροπολογία αποδέχεται μέχρι κεραίας και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα χαράτσι, που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακλουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαράτσι, που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφωνούμε με την πληρωμή τέτοιου φόρου, γιατί μετακυλύει όλη την ευθύνη στους Δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και, ουσιαστικά, ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και ως παράταξη δίνουμε σταθερά μάχη, μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, για τη σταδιακή μείωση τους, έως την κατάργηση τους.

ΡΩΤΑΜΕ τη διοίκηση, αν αυτό το χαράτσι έχει ήδη ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας στον Δήμο μας κι αν όχι, ποιες είναι οι προθέσεις της για την επιβολή του, ή όχι.

Καλούμε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το θέμα, που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλούμε τον λαό της Καβάλας να αντιπαλέψει δυναμικά τον νέο φόρο που του φορτώνουν τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που τον εφαρμόζει, όσο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που τον νομοθέτησε, μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα». Να αναφέρουμε ότι, το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει, με τηλε-διάσκεψη, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.