Για την καλύτερη προετοιμασία των σωματίων και των αθλουμένων ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Στον Δήμο Καβάλας, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), θα επαναλειτουργήσουν: το κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Ποταμουδίων, το δημοτικό κολυμβητήριο και το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Ο Δήμος Καβάλας, όπως είπε ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Κώστας Βακιρτζής, προέβη στον καθαρισμό και την απολύμανση των εγκαταστάσεων, με βάση τις οδηγίες για την προστασία προπονητών και αθλητών.

Η είσοδος των αθλητών, που είναι εγγεγραμμένοι σε σωματεία, θα γίνεται με την επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης, την οποία θα υπογράφει ο γιατρός του σωματείου, ή ο ιδιώτης γιατρός, αφού πρώτα θα συμπληρωθεί το έντυπο του προαγωνιστικού ιατρικού ιστορικού για αθλητές/τριες. Το έντυπο του ιατρικού ιστορικού παραμένει στην κατοχή του ιατρού και φυλάσσεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Για τους αθλούμενους που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αθλητών/τριών με δελτίο αθλητικής ιδιότητας, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας άλλο έντυπο ιατρικού ιστορικού.

Σε κάθε αθλητική εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος, στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Το πρώτο διάστημα, συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20 λεπτών μεταξύ των προπονήσεων της κάθε ομάδας. Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι, ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75-90 λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις, είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15-20 λεπτά στην αρχή, για να εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν, αφού συμβουλευθούν τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι, ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση, κυρίως, στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες, ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.

Η εξειδίκευση των μέτρων, ανά άθλημα, γίνεται σε συνεργασία με τις οικείες αθλητικές Ομοσπονδίες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους από τη σοβαρή απειλή της λοίμωξης. Η ιατρική ομάδα της κάθε Ομοσπονδίας πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα και να αναφέρει άμεσα στον Ε.Ο.Δ.Υ. και στην υγειονομική επιστημονική επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα COVID-19 σε αθλητή, ή συνεργάτη της Ομοσπονδίας. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο

Υγείας, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας του κορονοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παρών και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις, εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες. Χρήσιμες πληροφορίες, έντυπα, νομοθεσία, δεκάλογοι κ.α., αναφορικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α., στην ενότητα «Αθλητισμός & COVID-19» (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports), η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.