Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, ο κύκλος των εργαστηρίων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καβάλας, με θέμα: «Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας». Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο της θεματικής, στο οποίο έγινε η παρουσίαση των βασικών εννοιών και στόχων και αναλύθηκαν οι έννοιες που αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο για τον σχεδιασμό των γειτονιών, όπως οι πράσινες και οι σχολικές διαδρομές. Ακόμα, αποσαφηνίστηκε ο όρος placemaking, που αφορά στην ενεργοποίηση δημόσιου χώρου, μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, που αποτελεί και βασική στόχευση των εργαστηρίων.

Ακολούθησε η περιήγηση των συμμετεχόντων στις περιοχές μελέτης των δύο θεματικών ενοτήτων: α) σχεδιάζοντας μία πράσινη διαδρομή στην παλιά πόλη και β) σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, με προσανατολισμό στις επισημάνσεις των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια της χαρτογράφησης. Μετά την περιήγηση, η πρώτη ομάδα κατέληξε στην Παλιά Μουσική και η δεύτερη στην Μεγάλη Λέσχη, όπου συζητήθηκαν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της κάθε περιοχής παρέμβασης, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking.

Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, μέσω των οποίων αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των έργων Σ.Β.Α.Α. και Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Καβάλας. Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε στην συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων των πολιτών, για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις περιοχές που προαναφέρθηκαν και τρόπων συμβολής των πολιτών σε αυτές, καθώς και στην καταγραφή προτεραιοτήτων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και σε άλλες γειτονιές. Επί της ουσίας, πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση προτάσεων, σκέψεων και ιδεών με επίκεντρο τον δημόσιο χώρο, με βασικό άξονα την αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης. Απώτερος στόχος των εργαστηρίων, είναι η ανάδειξη διαφορετικών απόψεων πολιτών που δραστηριοποιούνται, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, στο αστικό περιβάλλον, η προβολή των δυνατοτήτων συνεργασιών, της ανταλλαγής γνώσης, της αμοιβαίας μάθησης και των αποτελεσμάτων που μπορούν προκύψουν από την δημιουργική κριτική και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα https://www.urbankavala.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Σ.Β.Α.Α. του Δήμου Καβάλας https://www.facebook.com/urbankavala.gr/ και https://www.instagram.com/urbankavala.gr/.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.