• Ήταν γνωστό ότι, για να παραμείνει το παλιό κολυμβητήριο στον Δήμο Καβάλας έπρεπε να μην αλλάξει η χρήση του. Διότι βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Ευτυχώς, το ζήτημα του παλιού κολυμβητηρίου δεν είναι το ίδιο με την περίπτωση της ακτής «Καλαμίτσα», που έληξε η περίοδος παραχώρησης (κατά χρήση) προς τον Δήμο Καβάλας, αλλά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), δεν έχει ανανεώσει τη συμφωνία.
  • Ο Δήμος Καβάλας μπορεί να χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο, χωρίς χρονικό περιορισμό στην παραχώρηση, μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση. Οι προτάσεις και οι ιδέες για την αξιοποίηση του χώρου δεν «προχώρησαν», όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, γιατί δεν αφορούσαν την αθλητική χρήση. «Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας, για τη λειτουργία κολυμβητηρίου. Από τη στιγμή που δεν θα λειτουργούσε ως τέτοιο, θα χάναμε τα όποια «προνόμια» μας έδινε αυτή η παραχώρηση, άρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αξιοποιηθεί με κάποιο άλλο τρόπο», είπε ο δήμαρχος. Κάλιο αργά, παρά ποτέ. Η δημοτική Αρχή αντιλήφθηκε τι πρέπει να κάνει.
  • Το σχέδιο της είναι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, να (επανα)χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως κολυμβητήριο, με τη βοήθεια των ναυταθλητικών ομίλων, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένα αναψυκτήριο. Η παρέμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Leader αλιείας. Ωστόσο, έχουμε μία ένσταση στον τρόπο λειτουργίας της εγκατάστασης. Το κολυμβητήριο, είπε ο δήμαρχος Καβάλας, θα λειτουργεί από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Στο διάστημα αυτό, θα χρησιμοποιείται από τους ναυταθλητικούς ομίλους και το κοινό (δημότες, επισκέπτες). Από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο, όμως, τι θα γίνει; Μπορεί να παραμείνει κλειστό για έξι μήνες; Σ’ αυτούς τους έξι μήνες, δεν θα προκαλούνται φθορές και τυχόν βανδαλισμοί; «Ακόμα κι αν «σφραγίσουμε» το ανοιχτό κολυμβητήριο, για να μη μπορεί κανένας να μπαίνει μέσα σ’ αυτό, είναι ημίμετρο, μιας και θα συνεχίσουν κάποιοι να μπαίνουν μέσα», σχολίασε ο δήμαρχος. Επομένως, πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί δώδεκα μήνες το έτος.
  • Προτείνουμε στη δημοτική Αρχή, να προσθέσει στην μελέτη για το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Leader αλιείας, την εφαρμογή μιας εναλλακτικής μορφής θέρμανσης του νερού, όπως η αντλία θερμότητας, ο ηλιακός συλλέκτης, ή συνδυασμός αυτών, προκειμένου να επιμηκυνθεί η περίοδος λειτουργίας του κολυμβητηρίου.
  • Το κυριότερο είναι, κατά την άποψη μας, να εξασφαλίσει ο Δήμος Καβάλας την κυριότητα του κολυμβητηρίου. Άραγε, υπογράφηκε η παραχώρηση των έντεκα στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, που εξήγγειλε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής; Στα έντεκα στρέμματα, αν θυμόμαστε σωστά, είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου Φαλήρου. Θεωρούμε ότι, ο Δήμος Καβάλας δικαιούται και πρέπει να διεκδικήσει όλη την έκταση του πάρκου Φαλήρου, μαζί με το ανοιχτό κολυμβητήριο. Έτσι, θα λυθεί οριστικά το ζήτημα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου τμήματος του παραλιακού μετώπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.