Δέκα χρόνια ζωής για το Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS

0

Το Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και ανακοινώνει την έναρξη καταθέσεων για τα κινηματογραφικά σχέδια που θα συμμετάσχουν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014).

Στόχος του CROSSROADS, το οποίο αποτελεί τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ, είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητας θα είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Οι χώρες που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση στο CROSSROADS είναι: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το CROSSROADS συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Φραντζής, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Amos Gitai, Yesim Ustaoglu, Gabriel Achim, Annemarie Jacir, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Florin Serban και Peter Brosens & Jessica Woodworth, μεταξύ άλλων.

Οι ειδικοί επαγγελματίες προσκεκλημένοι είναι παραγωγοί, sales agents, εκπρόσωποι Κινηματογραφικών Ταμείων και Φεστιβάλ, Ινστιτούτων και Οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή του Crossroads βραβεύει ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Τα βραβεία του CROSSROADS περιλαμβάνουν το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας Two Thirty Five που προσφέρει υπηρεσίες post-production (εικόνα & ήχο). Επιπλέον, ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει διαπίστευση για το Producers Network του Φεστιβάλ των Καννών 2015. Η κριτική επιτροπή απονέμει επίσης και το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animée) αξίας 7.000 ευρώ. Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρουσιαστεί στο πλαίσιό του το 2015, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρακολουθήσει το Script 2 Film Workshop το οποίο διοργανώνει, ενώ η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της.

Στις ολοκληρωμένες ταινίες του Crossroads συμπεριλαμβάνονται τα φιλμ Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη (Ελλάδα), Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Ελλάδα/Γερμανία), Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (Αλβανία/Ελλάδα/Γαλλία), Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Ελλάδα), When I Saw You της Annemarie Jacir (Παλαιστίνη/Ιορδανία/Ελλάδα), Ajami των Scandar Copti & Yaron Shani (Ισραήλ/Γερμανία), Everybody in Our Family του Radu Jude (Ρουμανία/Ολλανδία), Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu (Τουρκία), Youth του Tom Shoval (Ισραήλ/Γερμανία), Tilva Rosh του Nikola Lezaic (Σερβία), Süt του Semih Kaplanoglu (Τουρκία).

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Ιουλίου 2014. Όλες οι σχετικές πληροφορίες καθώς και η ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: http://www.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=645

Το Crossroads συνεργάζεται με τους: Two Thirty Five, CNC, Producers Network, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films, ACE και υποστηρίζεται από το MEDIA.

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Crossroads είναι η Marie-Pierre Macia και συντονίστριά του η Αγγελική Βέργου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Βέργου στο 210 8706005 ή στο vergou@filmfestival.gr.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.