Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 κι ύστερα από αποδοχή της πρόσκλησης του Ιδρύματος Ελλήνων Καλλιτεχνών και Επιστημόνων της Διασποράς από τον Δήμο Καβάλας και τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση «Δημωφέλεια», επισκέφτηκε το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Βασίλειος Καλογηράτος, ο σκηνοθέτης, Ιωάννης Κατωμέρης και το συνεργείο τεχνικών τους. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, η επίσκεψη αφορούσε στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, για τη ζωή και το έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη, Πολύγνωτου Βαγή.

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της δημοτικής καπναποθήκης, τις συλλογές που θα φιλοξενεί το πολιτιστικό κέντρο, αλλά και στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος Καβάλας, για την αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. Επίσης, μίλησε ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης Αγγελίδης, που τόνισε πόσο περήφανοι είναι οι Καβαλιώτες, γιατί έχουν «κληρονομήσει» το πολύτιμο προσωπικό αρχείο του Πολύγνωτου Βαγή, που περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων, δημοσιεύματα, κάρτες επιστολές, διθυραμβικές κριτικές από τεχνοκριτικούς της εποχής, αλλά και την προσωπική αλληλογραφία του καλλιτέχνη με το ελληνικό κράτος, για τη δωρεά του έργου του στη χώρα. Αναφορά στη ζωή και το έργο του διάσημου καλλιτέχνη έγινε και από τον γλύπτη, Δημοσθένη Σωτηρούδη, ενώ στο τέλος μίλησε η διευθύντρια πολιτισμού της «Δημωφέλεια», Άλκηστις Βλάχου, για την προοπτική του πολιτιστικού κέντρου και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό την ουσιαστικότερη ανάδειξή του. Τονίστηκε, ακόμα, πως οι εκθέσεις των μουσειακών συλλογών βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Το ντοκιμαντέρ διάνθισαν λήψεις από τη δημοτική καπναποθήκη και άλλα ιστορικά σημεία της πόλης, όπως το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες), το φρούριο και η πλατεία Καπνεργάτη.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.