Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου εστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η Ιερὰ Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου συντάσσεται στην εκστρατεία για την αποτροπή εξαπλώσεως του νέου κορονοϊού (covid-19), λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα. Μετὰ από σχετικό εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και τη δημοσίευση στο υπ’ αριθμ. 872, Β΄/16-3-2020 Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της υπ’ αριθμ. 286/Υ1 κοινής υπουργικής αποφάσεως των υπουργών παιδείας και θρησκευμάτων και υγείας με θέμα: «επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, για το χρονικό διάστημα από 16-3-2020 έως 30-3-2020», με εντολή του μητροπολίτου, κ. Στεφάνου, ορίζονται τα ακόλουθα:

1ον) Διακόπτεται προσωρινώς και με σκοπό την αποφυγή του συγχρω­τισμού των εκκλησιαζομένων, η τέλεση των ιερὠν Ακολουθιών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Παρὰ ταύτα, θα συνεχισθεί, συμβολικώς και μόνο, η κρούση των κωδώνων καθ’ εκάστην ημέρα, την πρωΐαν (7.30π.μ.) και το ε­σπέρας (5μ.μ.).

2ον) Λαμβάνεται μέριμνα για την αναμετάδοση, απὸ τα τοπι­κά τηλεοπτικά μέσα, της τελέσεως άνευ εκκλησιάσματος των ιε­ρών Ακολουθιών των Χαιρε­τισμών και της Θείας Λειτουργίας των Κυριακών, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού των μέσων. Συγκεκριμένα: α) Παρασκευή 20-3-2020 (ὥρα 7μ.μ.) απ’ ευθείας αναμετάδοση Χαιρετισμών από τον τηλεοπτικό σταθμό CENTER, β) Κυριακή 22-3-2020 (ώρα 7.30-10π.μ.) απ’ ευθείας αναμετάδοση Θείας Λειτουργίας από τον τηλεοπτικό σταθμό ENA CHANNEL (για τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νεώτερο πρόγραμμα).

3ον) Αναβάλλεται σε ευθετώτερο χρόνο, η τέλεση απάντων των προ­γραμ­μα­τισθέντων ιερών Μυστηρίων, βαπτίσεων και γάμων.

4ον) Επιτρέπεται η τέλεση των Εξοδίων-Νεκρωσίμων ιερών Ακολουθι­ών εν­τὸς των ιερών ναών, με την παρουσία του απολύτως συγγε­νι­κού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επι­με­λούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Τα ιερὰ μνημόσυνα και τρισάγια θα τε­λούν­ται αποκλειστικώς και μόνο επὶ των τάφων των κεκοιμημένων, αυστηρώς βάσει των διατεταγμένων, ενώ απαγορεύεται ρη­τώς, η πραγματοποίηση των αντιστοίχων δεξιώσεων εντὸς εκκλησιαστικών χώ­ρων-αιθουσών.

5ον) Απαγορεύεται η είσοδος προσκυνητών και εκδρομέων εντὸς των Ιερών Μονών.

6ον) Οι ιεροὶ ενοριακοὶ και προσκυνηματικοὶ ναοὶ παραμένουν ανοικτοὶ για την προσέλευση των πιστών, με σκοπό την ατομική προσευχή εντὸς των ιερών ναών, τηρουμένης, πάντοτε, της αναλογίας του ενὸς ατόμου ανὰ δέκα τε­τραγωνικών μέτρων επιφανείας και κατ’ ελαχίστη απόσταση δύο μέτρων με­ταξύ τους. Η παρουσία των ιερέων-εφημερίων στους ιεροὺς ναοὺς κατὰ το πρόγραμμα, πλην των ανηκόντων σε ευπαθείς ομάδες, είναι υποχρεω­τικὴ γιὰ την παρηγορία και την ενίσχυση εκάστου προσερχομένου για την ατο­μική του προσευχή, συνεχίζεται δε η υπὸ των εφημερίων εξ­υπ­η­­ρέτηση των διοικητικών αναγκών των ενοριών.

7ον) Επιβάλλεται, αμέσως, η απολύμανση όλων των ιερών ενοριακών, προσκυνηματικών, μοναστηριακών ναών και παρεκκλησίων απὸ εξειδικευμέ­να συνεργεία και η συνεχὴς μέρι­μνα του βοηθητικού προσω­πικού για την τήρηση των κανόνων υγιεινής (τοποθέτηση στις εισόδους και εξόδους συσκευών με α­πο­­λυμαντικὰ και αντισηπτικὰ προϊόντα πρὸς ἐλευ­θέρα χρήση). Επίσης, επιβάλλεται ιδιαιτέρα φροντὶδα για τον αντισηπτικὸ κα­θα­ρι­σμὸ των επιφανειών των ιερών εικόνων, των ιερών λειψανο­θη­κών, των χειρολαβών των εσωτερικών και εξωτερικών θυρών, των καθισμάτων, των α­να­λογίων κ.λπ.

8ον) Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Καβάλα θα λειτουργούν καθημερινά για την εξυπηρέτηση του κοινού από τις 11 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι. Τρόποι επικοινωνίας: τηλεφωνικός αριθμός 2510223141, email: info@imfnth.org.

Ο απόλυτος σεβα­σμὸς και η τήρηση των κανόνων και των μέτρων της πολιτείας και των Υπηρεσιών υγείας τυγχάνει υποχρέωση εκ μέρους όλων μας προς διαφύλαξη και προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας. Καθένας από εμάς πρέπει να αισθάνεται, με απόλυ­τη προσωπικὴ ευ­θύ­νη, σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ἰού, τον οποίο μπορεί να μετα­δώσει και στον διπλανό του και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει και τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.