Για την ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας με την Περιφέρεια, με θέμα: «Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020-Οι προτεραιότητες για την Αʼβάθμια Αυτοδιοίκηση»

0

Από τις αρχές ΄13 και μετά, την κυβερνητική προπαγάνδα μονοπωλούσε σχεδόν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020 και τα κονδύλια που απέσπασε η κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Η Ε.Ε. και οι υποστηριχτές της, ισχυρίζονται ότι τα ΕΣΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «προγράμματα συνοχής», έχουν στόχο να «λειάνουν» την από χέρι ανισότιμη ανάπτυξη στο εσωτερικό της και να στηρίξουν την ενιαία (αντιλαϊκή) στρατηγική της. Για να το πετύχουν αυτό, διοχετεύουν χρήμα στις κυβερνήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο και να χρηματοδοτήσουν δράσεις σύμφωνες με τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, δίνουν χρήμα στα μονοπώλια που θέλουν να επενδύσουν, βάζοντας ένα μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, ο επιχειρηματικός όμιλος που κάνει την επένδυση, ρίχνει κατά πολύ το κόστος της, αφού το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα.

Αυτή την πολιτική έρχονται να υποστηρίξουν και οι (αυτό)διοικητικοί παράγοντες στην περιφέρειά μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας φιέστες και μασκαράτες, μέρες που είναι, για να πλασάρουν την πραμάτεια τους.

Τέτοιες φιέστες γίνονται και ενόψει των εκλογών για να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό, ότι έχει να κερδίσει από τα ΕΣΠΑ και ότι η ανάπτυξη που αυτά θα τροφοδοτήσουν – στο βαθμό που θα το κάνουν – θα είναι προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Είναι ψέμα ολκής. Από τα ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως γινόταν τόσα χρόνια και με τον πακτωλό των κρατικών επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων, κερδισμένη έβγαινε πάντα μια δράκα πλουτοκρατών, ενώ τα βάρβαρα μέτρα πλήθαιναν για το λαό.

Κοροϊδεύουν το λαό και το κάνουν εσκεμμένα, συνειδητά, γιατί έχουν διαλέξει μετερίζι, έχουν διαλέξει με τίνος τα συμφέροντα είναι.

Δεν λένε κουβέντα για το πού θα πάνε τα λεφτά από τα ΕΣΠΑ. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα έγραφε την επομένη της Συνόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-20, ο Τύπος: «Βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν από κοινού το ΙΟΒΕ (ινστιτούτο του ΣΕΒ) και το ΚΕΠΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης (…) Εντός του Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου στην Αθήνα, με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Έτοιμη, πανέτοιμη η διοίκηση της Περιφέρειας, πιάνει την γραμμή και τον Ιούλη του ’13 φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση την οποία και ψηφίζει για «Πρόταση σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014 – 2020 Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Ομολογείται στον σχεδιασμό τους για την περίοδο 2014-20, ότι αυτός παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης της Περιφέρειας, σε συμφωνία πάντα με τις Γενικές Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τους Κανονισμούς της Ε.Ε.

Όλη η φιλοσοφία του προγραμματισμού σας είναι πέραν μακριά από το να υπηρετήσει σύγχρονες λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής. Οι εντάξεις στο 5ο ΚΠΣ κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες ως προς τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν το βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων (διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αγωγοί μεταφοράς, LNG κ.α.)

Ο τρόπος υλοποίησης των έργων επίσης, μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και αν αφορούν λαϊκές ανάγκες διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Οι προηγούμενες εντάξεις από το ΕΣΠΑ 2007-13, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τις κοινωνικές ανισότητες και την περιφερειακή ανισομετρία αλλά τις όξυναν.

Οι πόροι του νέου 5ου ΚΠΣ, όπως και των προηγούμενων και τα σχέδια αξιοποίησης που κάνατε και ψηφίσατε στο Π.Σ., και που συμφωνούν και οι Δήμαρχοι της περιφέρειας, δε θα αξιοποιηθούν για αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, σχολεία και νοσοκομεία, υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός.

Τίποτε από τέτοια απαραίτητα έργα, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας, δεν συμπεριλάβατε στον προγραμματισμό σας.

Όλα αυτά τα γνωρίζει και ο Δήμαρχος Καβάλας, ωστόσο συμμετέχει στην φιέστα της εξαπάτησης του λαού, τάλε κουάλε οπαδός της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Τίποτε δεν έχει να κερδίσει ο λαός από την συνέχιση αυτού του δρόμου ανάπτυξης που οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και οι τοπικοί «άρχοντες» σε Περιφέρεια και Δήμο προωθούν και με πίστη υπηρετούν.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το μετρίδι, η μονάδα μέτρησης της ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και με αυτό το μετρίδι καλούμε και τους εργαζόμενους να κρίνουν τους υποψήφιους των επερχόμενων τοπικών εκλογών.

Τίποτε δεν έχουν να κερδίσουν οι νέοι άνεργοι της Περιφέρειας, οι εργαζόμενοι των 300-500 €, οι ξεκληρισμένοι αγρότες, οι μικρομαγαζάτορες που τα καταστήματά τους έκλεισαν και κλείνουν με τον ερχομό πολυκαταστημάτων ξένων και ντόπιων, παραμένοντας εγκλωβισμένοι στα δίχτυα της ευρωυποταγής που οι πολλοί συνδυασμοί τους καλούν να πράξουν ψηφίζοντάς τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τους νέους, να αντισταθούν σήμερα στα βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και με την πάλη τους να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για γενικότερη ρήξη και ανατροπές.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΟΔΩΡΟΣ (υπ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας)

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (υπ. Δήμαρχος Καβάλας, Περ. Συμβ.)

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣ (Δημοτικός Σύμβουλος)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.