Απεγνωσμένα ψάχνουμε να δούμε τι έφταιξε μετά από κάποια φυσική καταστροφή, όπως σεισμός, δασικές πυρκαγιές, ή πλημμύρες και σχεδόν πάντα αποδίδουμε ευθύνες σε εκείνους που έχουν το μικρότερο φταίξιμο.

Σε ότι αφορά τους σεισμούς, υπάρχουν νομοθετημένοι κανόνες αντισεισμικής προστασίας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούνται, φταίνε όχι μόνο αυτοί που έχουν το κτίσμα, αλλά κυρίως που έχουν την ευθύνη της οικοδόμησης, αλλά ακόμη περισσότερο εκείνοι που είχαν την ευθύνη ελέγχου και ολιγώρησαν, είτε από αμέλεια, είτε από ιδιοτελή σκοπιμότητα. Πριν από χρόνια, ο γράφων, είχε δει μια οικοδομή στην Τουρκία, και παρ’ όλο ότι δεν έχει καμιά σχέση με τεχνικά έργα, αμέσως αναρωτήθηκε πως θα μπορέσει να αντέξει η συγκεκριμένη οικοδομή, ακόμη και σε έναν πολύ μικρό σεισμό. Ήταν ένα τριόροφο, ακόμη στα μπετά, και ο καθένας θα καταλάβαινε αμέσως, πόσο κακής ποιότητας ήταν η κατασκευή, με κολώνες λεπτές και κακοφορμισμένες. Αν και στις περιοχές της Αλβανίας οι κατασκευές ήταν αυτής της ποιότητας (που μάλλον ήταν) τι πιο λογικό να πέσουν σε έναν τόσο ισχυρό σεισμό και να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που καμιά ευθύνη δεν είχαν. Και σίγουρα ευθύνη είχαν οι κατασκευαστές και οι υπεύθυνοι να ελέγξουν το αν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανονισμοί, οι οποίοι ή αδιαφόρησαν ή «τα πήραν» για να κάνουν «τα στραβά μάτια». Τέτοια λαδώματα και εδώ (στη χώρα μας) υπάρχουν, αλλά νομίζουμε σε πολύ μικρότερη κλίμακα απ’ ότι υπήρχαν στο παρελθόν ή σήμερα στην Αλβανία και στην Τουρκία…

Κάτι ανάλογο γίνεται και στην περίπτωση των πλημμυρών, στη Θάσο και αλλού, θέμα που θα αναλύσουμε σε επόμενο σχόλιο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.