-Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ιωσηφίδου, ρώτησε τη δημοτική Αρχή, για την τύχη του αιτήματος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα, να κατασκευαστεί καινούργιο σχολικό κτίριο σε διαθέσιμο οικόπεδο του χωριού. Το αίτημα αυτό δημιούργησε εύλογη ανησυχία στους κατοίκους των Κρηνίδων, όπου εδρεύει το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Κρηνίδων.

-Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, προσπάθησε να διασκεδάσει την ανησυχία των συμπολιτών του, λέγοντας ότι το αίτημα δεν έχει σκοπό να πλήξει την λειτουργία του υφιστάμενου Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου στις Κρηνίδες. Κατά την άποψη μας, η κατασκευή ενός καινούργιου διδακτηρίου στον Αμυγδαλεώνα, θα έχει ανταγωνιστικό ρόλο και σε βάθος χρόνου, όχι πολλών ετών, θα οδηγήσει στην κατάργηση της σχολικής μονάδας στις Κρηνίδες.

-Το ερώτημα είναι, προς το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα και τη δημοτική Αρχή, αν είναι αναγκαία η λειτουργία δύο Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Υπάρχουν αριθμητικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που αποφοιτούν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά σχολεία) και το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κρηνίδες, δεν θα μπορεί να καλύψει τις νέες εγγραφές;

-Απ’ όσο γνωρίζουμε, στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων λειτουργούν δύο Γυμνάσια. Το ένα στις Κρηνίδες και το δεύτερο στον Αμυγδαλεώνα. Δεν επαρκούν αυτά, για να φοιτήσουν τα παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο; Προφανώς, στο καινούργιο κτίριο που ζητάει το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα, δεν θα στεγαστεί το 2ο Γυμνάσιο του οικισμού. Εκτός κι αν το υπάρχον κτίριο είναι μικρό και χρειάζεται μεγαλύτερο. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Δηλαδή, να κατασκευαστεί ένα καινούργιο κτίριο μεγαλύτερο, για να στεγαστεί το υφιστάμενο Γυμνάσιο. Ωστόσο, το αίτημα δεν είναι ξεκάθαρο.

-Επίσης, γνωρίζουμε πως ένας σημαντικός αριθμός αποφοίτων του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, επιλέγει να συνεχίσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε Γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της Καβάλας. Λίγα παιδιά εγγράφονται στο Γενικό Λύκειο Κρηνίδων. Μήπως, το τοπικό συμβούλιο θέλει να λειτουργήσει ένα ακόμα Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) στον Αμυγδαλεώνα, για να κρατήσει στο χωριό τους αποφοίτους του Γυμνασίου; Αυτός είναι ο λόγος, που γονείς και μαθητές επιλέγουν τις σχολικές μονάδες στην Καβάλα;

-Θεωρούμε ότι έτσι υποβαθμίζουν, δυστυχώς συνειδητά, το ΓΕ.Λ. Κρηνίδων. Τα κτιριακά προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι παράγοντας, που «σπρώχνει» τους αποφοίτους του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, να επιλέξουν κάποιο Λύκειο στην Καβάλα. Σε μερικά έτη ευελπιστούμε ότι, το Γυμνάσιο-Γενικό Λύκειο Κρηνίδων, θα είναι ένα στολίδι για την Δ.Ε. Φιλίππων. Καλούμε όλους τους συμπολίτες της περιοχής, να στηρίξουν τη λειτουργία του σχολείου. Κι αν υπάρξει ανάγκη για δεύτερο Γενικό Λύκειο, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.