Γιατί φουντώνει η γραφειοκρατία στο δημόσιο αντί να μειώνεται;

0

Για να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας, θεωρείται βέβαιο ότι πρέπει πρώτα να παταχθεί η γραφειοκρατία. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ότι η γραφειοκρατία φουντώνει ολοένα και περισσότερο. Παλιότερα, η γραφειοκρατία είχε να κάνει με τη αυθαίρετη διαχείριση των διαδικασιών στον δημόσιο τομέα, αφού κάθε αιρετός, ή κάθε υπηρεσιακός παράγοντας, ακόμη και ο κλητήρας, είχε τη δυνατότητα να αυθαιρετεί, προκειμένου να πετύχει να του καταβληθεί «γρηγορόσημο». Κάποια στιγμή οι εντολές έγιναν πιο αυστηρές, για να τηρούνται, όσο γίνεται, οι νόμοι και οι διαδικασίες και να γίνεται χρηστή οικονομική διαχείριση στο δημόσιο.

Όταν μάλιστα, από το περασμένο καλοκαίρι, βγήκε διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται καταλογισμός δαπανών σε υπαλλήλους, που λόγω της αμέλειάς τους, ή της κακής γνώσης του αντικειμένου τους, ζημιώνουν τα δημόσια ταμεία, τα πράγματα πήραν μια πολύ άσχημη τροπή. Εκεί που πιο πριν έβαζαν την υπογραφή τους, επειδή και μόνο τους το ζητούσε ο προϊστάμενός τους, χωρίς στην ουσία να έχουν την ευθύνη της υπογραφής τους, τώρα έφτασαν να μην υπογράφουν τίποτα, να μην προχωράει τίποτα, από την ευθυνοφοβία που υπάρχει. Είναι συνηθισμένο στο δημόσιο, ο υπάλληλος να μην γνωρίζει όλους τους νόμους και τις διατάξεις, και λόγω της απροθυμίας τους να ενημερωθούν, αλλά και λόγω της πολυνομίας που υπάρχει στη χώρα μας.

Πολλές φορές, νόμοι και διατάξεις συγκρούονται κι αυτό ενισχύει το πρόβλημα. Για να πείσει τώρα κάποιος αιρετός ή κάποιος πολίτης έναν υπάλληλο, να υπογράψει ένα έγγραφο, θα πρέπει να βρει τους νόμους που υποχρεώνουν τον υπάλληλο να υπογράψει, για να μπορέσει να γίνει η δουλειά του. Διαφορετικά, υπάρχει συνεχής αναβλητικότητα, μέχρι να σιγουρευτεί ο υπάλληλος, ότι κανείς ποτέ δεν θα του ζητήσει ευθύνες για τις πράξεις του. Σε κάποια υπηρεσία, μας είπανε οι υπάλληλοι, ότι ακόμη και για να αγοράσουν λίγα στυλό, ή να πάρουν μερικά κλασέρ, κάνουν ολόκληρη έρευνα αγοράς, για να μην μπορεί κανείς να τους πει ότι το αγόρασαν ακριβότερα.

Έτσι όμως, χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μεταφράζεται σε χρήμα πολύ ακριβότερα από την οικονομική διαφορά που τυχόν θα χαθεί. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή, για να γίνονται οι διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με υπαλλήλους που θα γνωρίζουν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τους νόμους και τις διατάξεις που προσδιορίζουν το αντικείμενο της δουλειάς τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.