-Μία ακόμα επιχορήγηση θα λάβουν οι Δήμοι της χώρας, μερικοί από αυτούς, για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μεταξύ αυτών που θα επιχορηγηθούν, είναι ο Δήμος Παγγαίου, με το ποσό των 4.452.829 ευρώ και ο Δήμος Νέστου, με το ποσό των 15.216 ευρώ. Ο Δήμος Παγγαίου θα δώσει τα χρήματα της επιχορήγησης, για να εξοφλήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) την οφειλή που έχει προς την Δ.Ε.Η. Δηλαδή, φτάσαμε στο σημείο, οι Δήμοι να λαμβάνουν χρήματα από την κεντρική διοίκηση για να πληρώνουν χρέη και όχι για να κάνουν έργο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών!

-Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι, ότι τα χρήματα αυτά που δίνει η «φιλεύσπλαχνη» κεντρική διοίκηση, είναι τα χρήματα που δικαιούνται οι Δήμοι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)! Διότι, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα χρεωθεί ο λογαριασμός του Υπουργείου εσωτερικών, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τίτλο: «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων». Με απλά λόγια, η κεντρική διοίκηση θα «διευκολύνει» οικονομικά τους Δήμους, αλλά στην συνέχεια θα παρακρατήσει τα χρήματα που έδωσε, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που μαζί με την Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), είναι οι κύριοι «πνεύμονες» χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, από τους ήδη μειωμένους πόρους που δίνει στους Ο.Τ.Α. κάθε έτος, θα παρακρατήσει τα χρήματα της νέας επιχορήγησης! Η λαϊκή ρήση που ταιριάζει στην περίπτωση είναι, πως η κυβέρνηση με «ξένα κόλλυβα κάνει την κηδεία»… των Δήμων!

-Θυμόμαστε τις αντιδράσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, για την παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την κεντρική διοίκηση. Το ποσό ήταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ στους Δήμους! Αντιθέτως, κάθε έτος, οι κυβερνώντες έκαναν μεγαλύτερη περικοπή στους Κ.Α.Π. και την Σ.Α.Τ.Α. και προκαλούσαν μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στους Δήμους. Η περίοδος των μνημονίων, η πανδημία του κορονοϊού covid-19 και η ενεργειακή κρίση, ήρθαν να «γονατίσουν», κυριολεκτικά, τους Δήμους. Σήμερα, η κεντρική διοίκηση δίνει επιχορηγήσεις στους Ο.Τ.Α., από τους πόρους που τους ανήκουν δικαιωματικά! Πρόκειται για εμπαιγμό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, που δεν αντιλαμβάνονται το άσχημο παιχνίδι σε βάρος τους.

-Όσον αφορά τον Δήμο Παγγαίου, μας εκπλήσσει ότι η δημοτική Αρχή δέχτηκε να γίνει παρακράτηση 4,4 εκατομμύρια από τους Κ.Α.Π. για τα επόμενα έτη, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος μιας δημοτικής επιχείρησης! Το χρέος αυτό δεν αφορά τον Δήμο, γιατί να βαρύνει τους δημότες και να στερήσει τον Ο.Τ.Α. από πολύτιμους πόρους για την ανάπτυξή του; Το χρέος των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε από την Δ.Ε.Υ.Α.Α. και οφείλει η διοίκηση της επιχείρησης να το ρυθμίσει με την Δ.Ε.Η. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες Δ.Ε.Υ.Α. στην χώρα. Έπρεπε, επομένως, η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α., να απευθυνθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία, για να ζητήσει (οικονομική) βοήθεια, ή να κάνει συνολικά διακανονισμό με την Δ.Ε.Η.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.