-Θεωρούμε αδιανόητο και σοβαρή παράλειψη, από πλευράς της περιφερειακής διοίκησης, να μην υπάρχει υπεύθυνος για τα θέματα αθλητισμού. Έστω ένας εντεταλμένος (περιφερειακός) σύμβουλος, ο οποίος θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους αντιδημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό και ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και χρειάζεται τη στήριξη και ώθηση από την αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση. Σε άλλες Περιφέρειες της χώρας αξιοποιούν τις αθλητικές υποδομές, για να αναπτύξουν τον τοπικό αθλητισμό και των αθλητικό τουρισμό. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δυστυχώς, είναι απομονωμένη στον τομέα αυτό. Η ύπαρξη του κλειστού κολυμβητηρίου στην Καβάλα, είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το κλειστό κολυμβητήριο δείχνει πόσο καλό εργαλείο είναι μία σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, για την προβολή ενός τόπου. Λόγω του κολυμβητηρίου, η Καβάλα καταφέρνει να φιλοξενεί αξιόλογες διοργανώσεις περιφερειακού, πανελλήνιου και διεθνούς χαρακτήρα στην κολύμβηση, ενώ μπορεί να αναλάβει και διοργανώσεις στην υδατοσφαίριση.

-Από κει και πέρα, στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. υπάρχουν δύο εξαιρετικά κλειστά γήπεδα στις πόλεις της Δράμας (το γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης»), της Ξάνθης (το γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης»), το δημοτικό στάδιο Καβάλας, «Ανθή Καραγιάννη» και το ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) Ξάνθη. Οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι παλιές και έχουν πολλά προβλήματα.

-Ωστόσο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει μία διαχρονική μεγάλη παράδοση στον σωματειακό αθλητισμό, αλλά εδώ και αρκετά έτη, τα αθλητικά σωματεία αγωνίζονται χωρίς, ή με ελάχιστη βοήθεια, για να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Στους Δήμους που υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησία στον αθλητισμό, εννοούμε στη δημοτική Αρχή, τα σωματεία έχουν μία μικρή υποστήριξη στο έργο τους. Η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν φαίνεται να θεωρεί τον αθλητισμό προτεραιότητα, ή δεν διαθέτει τον κατάλληλο άνθρωπο για να ασχοληθεί με το κεφάλαιο που λέγεται αθλητισμός.

-Δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι πιο σημαντικός τομέας τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να οριστεί εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος. Ποια είναι η δουλειά των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας; Γιατί, επίσης, πρέπει να υπάρχει (θεματικός) αντιπεριφερειάρχης για την αλιευτική πολιτική, ενώ λειτουργεί Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια;

-Ευελπιστούμε πως στο δεύτερο μισό της θητείας του, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, θα αντιληφθεί τη σημασία του αθλητισμού και θα ορίσει εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, για να χαραχθεί μία σοβαρή πολιτική και με χρονικό ορίζοντα, που θα βγάλει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την απομόνωση. Η περιοχή μπορεί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της γειτνίασης με τις βαλκανικές χώρες, για να αναπτύξει και τον αθλητικό τουρισμό.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.