-Για μία ακόμα φορά το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας πρόταξαν την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων, από τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Την πρώτη φορά ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιτρέψει τη διέλευση τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας και της Εξοχής, προκειμένου να μην πληγούν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας και ιδιαίτερα της Θάσου. Κι ενώ η επιδημιολογική κατάσταση στη Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, εμφάνιζε ιδιαίτερα ανησυχητική επιβάρυνση.

-Ο τουρισμός υπέστη βαρύ πλήγμα, αν δεχτούμε πως τα προηγούμενα έτη σημείωσε αλματώδη εκτίναξη, ωστόσο η δημόσια υγεία προστατεύτηκε. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όπως ανέφερε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης, συγκαταλέγεται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας με το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο (κατηγορία 1). Στην παρούσα φάση προέχει η αναχαίτιση του covid-19 και έως την ερχόμενη τουριστική περίοδο, είναι βέβαιο πως θα σχεδιαστεί με περισσότερη εμπειρία η νέα τουριστική στρατηγική.

-Ενόψει του δυσκολότερου χειμώνα, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, οι διοικούντες το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας σκέφτηκαν να προτείνουν στη σύγκλητο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), να παραχωρηθούν «κατάλληλοι» χώροι εκτός της πανεπιστημιούπολης για να γίνουν τα μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, της τρέχουσας ακαδημαϊκής περιόδου. Ωστόσο, η απάντηση στο αίτημα ήρθε από τον αντιπρύτανη, Δημήτρη Μπαντέκα, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούν οι διευθυντές και οι καθηγητές των τμημάτων, να πάρουν την ευθύνη για τους φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη και από άλλες περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

-Πράγματι, μπορεί μερικοί να θεωρούν υπερβολική την ανησυχία των πανεπιστημιακών, όμως δεν αποκλείεται μέσα στους έξι με επτά χιλιάδες φοιτητές που θα βρίσκονται στην πόλη, να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς του covid-19, οι οποίοι θα διασπείρουν τον ιό ακούσια, επειδή δεν θα εφαρμόζουν με ευλάβεια τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Οι διοικούντες το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και οι επιχειρηματίες που πιέζουν τις διοικήσεις των φορέων, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

-Διότι, ο Δ. Μπαντέκας ανέφερε και κάτι ακόμα σημαντικό. «Μπορεί κάποιος, η γενική συνέλευση του τμήματος και η σύγκλητος για παράδειγμα, να υποχρεώσει τον φοιτητή να παρακολουθήσει δια ζώσης τα μαθήματα;», ρωτήθηκε και απάντησε, ορθά κοφτά, πως οι φοιτητές προτιμούν την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων. Είναι και ασφαλείς και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες τους.

-Μπορεί, επομένως, η τοπική αγορά να προσδοκά μία οικονομική ανάσα από τον φοιτητόκοσμο, αλλά και οι οικογένειες των φοιτητών υπολογίζουν πολύ τα έξοδα για τις σπουδές σε μία πόλη εκτός του τόπου διαμονής. Δηλαδή, από τους έξι-επτά χιλιάδες, που ανέφερε ο αντιπρύτανης, ίσως να έρθουν οι μισοί και λιγότεροι, που θα «βολευτούν» στις αίθουσες και τα εργαστήρια της πανεπιστημιούπολης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.