• Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ Cosmopolis, που δόθηκε στην Μεγάλη Λέσχη, ειπώθηκε ότι οι συναυλίες θα γίνουν στο χώρο πίσω από τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος». Εφόσον ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας δεν δώσει την άδεια, είπαν οι διοργανωτές, θα χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικός χώρος το φρούριο, όπου γινόντουσαν οι συναυλίες τα προηγούμενα έτη.
  • Χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδότηση, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τον χώρο διεξαγωγής των συναυλιών. Διαβάζουμε σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι: «Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, το κομμάτι «λιμάνι» έχει πλέον αποκλειστεί, με τις «κεντρικές» συναυλίες, αλλά και τις δράσεις CosmoYouth και CosmoEvents, να «μετακομίζουν», τελικά, στο πάρκο Φαλήρου. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, μετά από σύσκεψη ανάμεσα στην καλλιτεχνική, αλλά διοικητική οργάνωση του Cosmopolis, τη δημοτική Αρχή και την κεντρική λιμενική Αρχή της Καβάλας, για λόγους ασφάλειας, που έχουν να κάνουν τόσο με τον «έλεγχο» των επισκεπτών του φεστιβάλ, όσο και με τα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία του κορονοϊού».
  • Άραγε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν τη διεξαγωγή των συναυλιών δίπλα στη θάλασσα, ώστε οι διοργανωτές αποφάσισαν να αλλάξουν την εναλλακτική λύση του φρουρίου και να προτιμήσουν το πάρκο Φαλήρου; Γιατί δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος των επισκεπτών του φεστιβάλ στο φρούριο και είναι πιο κατάλληλο το πάρκο Φαλήρου; Οι παλινωδίες αυτές, κατά την άποψη μας, τραυματίζουν το κύρος ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού. Και πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν εξαρχής οι διοργανωτές ανακοίνωναν ως τόπο διεξαγωγής των συναυλιών το φρούριο της Καβάλας, που είναι άριστος συναυλιακός χώρος και κατάλληλος για να τηρηθεί ότι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους θεατές των μαζικών πολιτιστικών θεαμάτων.
  • Αλλά, ο στόχος των διοργανωτών είναι, το φεστιβάλ Cosmopolis να μη θυμίζει τίποτα, ή ελάχιστα, τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών. Γι’ αυτό αποκλείστηκαν, φέτος, το φρούριο και η παλιά πόλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έως το τέλος Αυγούστου, που είναι προγραμματισμένες οι συναυλίες, δεν θα έχουμε άλλη ανακοίνωση για τον χώρο.
  • Δυστυχώς, ο Δήμος Καβάλας διοικείται-εξουσιάζεται από μία ολιγαρχία, μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, η οποία θέλει να επιβάλλει τις επιθυμίες της στον Καβαλιώτικο λαό. Κι επειδή χρησιμοποιείται ως επιχείρημα το πολύ υψηλό ποσοστό (62%) που έλαβε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, στη δεύτερη Κυριακή των περασμένων δημοτικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2019, θα υπενθυμίσουμε ότι στις κάλπες προσήλθαν, για να επιλέξουν δήμαρχο, 40.319 λιγότεροι από τους εγγεγραμμένους και με δικαίωμα ψήφου! Οι εγγεγραμμένοι ήταν 68.120 και ψήφισαν 27.801, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής ήταν, περίπου, 41%. Ενώ, στην πρώτη Κυριακή συμμετείχε το 54% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στον Δήμο Καβάλας. Κι αυτό λέει κάτι, πολύ σημαντικό, για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.