Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με θέμα τα προβλήματα στην κύρωση των δασικών χαρτών, απέστειλε η διοίκηση του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.). Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε υπουργέ,

Ο αγροτικός χώρος παρακολουθεί με αγωνία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την πορεία της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, με την οποία αποχαρακτηρίζονται από αγροτικές σε δασικές, μεγάλες εκτάσεις και χάνεται ένα τεράστιο αγροτικό κεφάλαιο τόσο σε εδάφη, όσο και με κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων. Είναι κοινή αντίληψη ότι, η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει, όμως, η διαδικασία αυτή να προχωρήσει στη χώρα μας με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στον αγροτικό χώρο.

Κατά τη διαδικασία αυτή, όμως, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία πολυάριθμων γεωργικών επιχειρήσεων. Κοντά στο 1.000.000 στρέμματα υπολογίζονται οι δεσμευμένες αγροτικές εκτάσεις από τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, µε πολλές εξ’ αυτών να κρίνονται ως µη επιλέξιμες στις πληρωμές του ΟΣ∆Ε και οι υπόλοιπες να πληρώνονται «υπό αίρεση». Όλες οι παραπάνω εκτάσεις αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λάμβαναν επιδοτήσεις, όμως σήμερα αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις.

Το σημαντικότερο ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα οι γεωργικές επιχειρήσεις είναι, ότι έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ υποβάλλονταν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη τις διαδικασίες κύρωσης που έτρεχαν παράλληλα. Η πλειοψηφία των 1.484 δικαιούχων του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016» της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., αλλά και όλης της Ελλάδος, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την οικονομικότητα του επιχειρηματικού του σχεδίου και ως εκ τούτου, με τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι του προγράμματος των «νέων γεωργών», ως αποτέλεσμα της κύρωσης αγροτικών τους εκτάσεων ως δασικές.

Οι δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση να τηρούν τη δυναμικότητα της γεωργικής τους εκμετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης, τουλάχιστον ίση με την υφιστάμενη κατάσταση με την οποία εισήλθαν στο πρόγραμμα και σε βάθος τετραετίας να ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο αυξάνοντας τη δυναμικότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον κατά 10%, που συνήθως μεταφράζεται σε αύξηση των δηλωμένων εκτάσεων. Η κύρωση των δασικών χαρτών τινάζει στο αέρα τον σχεδιασμό όλης αυτή της χρονικής περιόδου και θέτει, πλέον, ζητήματα επιλεξιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για το πρόγραμμα, με δεδομένο και την έλλειψη γεωργικής γης. Εάν δεν δοθεί άμεσα μία λύση σε αυτό το ζήτημα, πολλές θα είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες θα απενταχθούν, εκ των πραγμάτων, από το υπομέτρο 6.1, λόγω αθέτησης των όρων του προγράμματος και το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα μέτρα του ΠΠΑ 2014-2020 (όπως τα Σχέδια Βελτίωσης), με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους, αλλά και για την οικονομία της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την αποφυγή απεντάξεων των ενλόγω παραγωγών από το υπομέτρο 6.1, το οποίο θα φέρει ανεπανόρθωτες ανατροπές τόσο στον επαγγελματικό τους βίο, όσο και στον καθημερινό τους, με αποτέλεσμα την μη επιβίωση τους, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.