Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις μονάδες του Νομού Καβάλας. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, ο βουλευτής προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του υπουργού, κατόπιν συναντήσεων που είχε με το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Πρίνου.

Το δελτίο Τύπου συνεχίζει ως εξής: «Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χαρακτηριστικές της αδιαφορίας που χαρακτήριζε την προηγούμενη κεντρική, αλλά και τοπική διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, το ιατρικό προσωπικό βασίζεται σε επικουρικούς ιατρούς με το ποσοστό να αγγίζει το 50%, ενώ οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αναμένεται να ξεπεράσουν τις διακόσιες το έτος 2020, λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη συνταξιοδότηση αρκετών υπηρετούντων νοσηλευτών. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο του 2019, οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού ανήλθαν σε 150, από 120 που είχαν δηλωθεί το 2015. Σήμερα υπάρχουν κλινικές, που στη νυχτερινή βάρδια υπηρετούν δύο, ή και μία νοσηλεύτρια, ενώ είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα επέλθει κλείσιμο κλινικών.

Επίσης, λείπουν τουλάχιστον επτά τεχνολόγοι ακτινολογικού, με τις αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού να εντείνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Το πρόβλημα με τους τεχνολόγους είναι ότι, ενώ υπολογίζονται μόνο στο Ακτινολογικό Τμήμα, λειτουργούν ως δεξαμενή για τεχνολόγους που απασχολούνται και στην Πυρηνική Ιατρική και στον Μαγνητικό Τομογράφο, οπότε οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στην περίπτωση δε, που θα λειτουργήσει ο στεφανιογράφος που έχει παραγγελθεί και θα χρειαστούν άλλοι τρεις τεχνολόγοι και με δεδομένες τις τέσσερις αποχωρήσεις μέσα στο 2020, λόγω συνταξιοδοτήσεων, γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας τμημάτων, όπως και ο κίνδυνος να σταματήσουν οι νυχτερινές βάρδιες με ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει. Πιο συγκεκριμένα, έχουν μείνει 13 τεχνολόγοι Ακτινολογικού, οι οποίοι εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και λαμβάνοντας υπόψη τα όρια ασφαλείας (δύο άτομα σε κάθε βάρδια), μόλις που επαρκούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορεί να αναπτυχθεί καμία πρόσθετη λειτουργία σε τακτική βάση, ενώ προβλέπεται οι υφιστάμενες σταδιακά να ανασταλούν, ακολουθώντας την πορεία του μαστογράφου και της μέτρησης ωστικής πυκνότητας. Αυτά συμβαίνουν, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις στον διοικητή.

Επιπλέον, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς υπάρχουν μόλις δέκα, ενώ οι επτά από αυτούς αποφασίστηκε από την προηγούμενη κεντρική διοίκηση να επιστρέψουν στις θέσεις τους ως σχολικοί φύλακες, από τις οποίες είχαν προηγουμένως αποσπασθεί. Επιπροσθέτως, διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις στις χειρουργικές κλινικές. Παράνομη από τον διοικητή μετακίνηση της εντατικολόγου-χειρουργού από τη θέση της ως διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και δύο ακόμα χειρουργών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), σε χειρουργική κλινική, ώστε να «κρυφτούν» τα κενά και να μη σταματήσει η λειτουργία των χειρουργείων. Ευτυχώς, η χειρούργος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και επέστρεψε στη θέση της, ενώ τώρα αντιμετωπίζει «ανησυχητικές» συμπεριφορές για την κίνηση της αυτή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδιαφορίας της διοίκησης, η οποία αγνόησε την «αιμορραγία» των χειρουργών του νοσοκομείου επί πέντε χρόνια και την αποφυγή της κάλυψης των κενών θέσεων. Επίσης, λόγω ελλείψεων ιατρών, η ουρολογική κλινική και η κλινική ΩΡΛ δεν λειτουργούν καθημερινά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στέλνονται στα νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης μετά τις 3μ.μ.

Όσον αφορά την καρδιολογική κλινική, μετά την επανέγκριση της κλινικής για τοποθέτηση βηματοδοτών κατά τη διάρκεια των οποίων απαιτείται η παρουσία δύο καρδιολόγων, δεδομένης και της υποχρεωτικής παρουσίας ενός ακόμα στην μονάδα στεφανιαίων, συν ενός ακόμα που καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλευομένων στην κλινική, υπάρχουν μεγάλα διαστήματα της ημέρας κατά τα οποία είναι αδύνατη η παρουσία καρδιολόγου στα επείγοντα περιστατικά, με όποιους κινδύνους κρύβει αυτό για την εκτίμηση και αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών. Στο ακτινολογικό τμήμα, εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόβλημα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 συνταξιοδοτείται ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος που εκτελούσε χρέη διευθυντή. Αντί να οριστεί επιστημονικός υπεύθυνος ο αρχαιότερος τη τάξει γιατρός του Τμήματος με βαθμό διευθυντή και να προκηρυχθούν τουλάχιστον δύο θέσεις επιμελητών, προκηρύχθηκε θέση διευθυντή, η οποία θα καλυφθεί εκ των έσω. Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο Ακτινολογικό είναι τέσσερις, το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνουν τρεις κι έτσι δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις εφημερίες του μήνα, ούτε τις διαγνώσεις και την πραγματοποίηση εξετάσεων αξονικού, μαγνητικού, υπερήχου, κλασσικής Ακτινολογίας, μαστογράφου, μέτρησης οστικής πυκνότητας, ειδικών εξετάσεων (στομάχου, παχέος εντέρου, σαλπιγγογραφίες). Τέλος, στo Ογκολογικό Τμήμα υπηρετούν ένας ογκολόγος και μία επιμελήτρια, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου φρόντισε, για κάποιο λόγο, να «αποδεκατίσει» την μονάδα, ωθώντας αξιόλογα στελέχη σε μετακινήσεις.

Επιπλέον, η περιβόητη ίδρυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαμέσου των ΤΟ.Μ.Υ., όπως είχε ανακοινωθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Αιτία αυτού, αποτελεί η έλλειψη εργαστηριακής και απεικονιστικής υποστήριξης, ενώ διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό (π.χ. τρεις ακτινολόγοι). Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της Π.Ε. Καβάλας, τα Κέντρα Υγείας και πρώην Ι.Κ.Α., ενώ διαθέτουν εργαστηριακή και απεικονιστική υποστήριξη δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Έτσι, οι συμπολίτες οδηγούνται και συσσωρεύονται στο Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, του οποίου το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Συμπερασματικά, το νοσοκομείο Καβάλας, επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και διοικητού, μετετράπη από νοσοκομείο ανάσχεσης ασθενών προς Θεσσαλονίκη σε έναν Οργανισμό, που δυσκολεύεται, πλέον, να παρέχει έστω και βασική φροντίδα. Χρειάστηκε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, ώστε ένα από τα πλέον αξιόλογα, νέα και λειτουργικά περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας, με παραγωγή τεράστιου επιστημονικού έργου, να καταντήσει ένα επιστημονικά αναξιόπιστο ίδρυμα, του οποίου η λειτουργία έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συζητήθηκαν με πεπειραμένους επιστήμονες ιατρούς, προτάθηκε, είτε η περαιτέρω στελέχωση των Κέντρων Υγείας και ΤΟ.Μ.Υ., είτε η μεταφορά του προσωπικού των Κ.Υ. Καβάλας (πρώην ΠΕΔΥ) και ΤΟ.Μ.Υ. στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλή επισκεψιμότητά τους, η οποία επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της 4ης Υ.ΠΕ. Επιπλέον, κομβικής σημασίας κρίθηκε η μεταφορά του ψηφιακού μαστογράφου (και τα προς αγορά μηχανήματα υπερήχου και όποιον άλλο εξοπλισμό κριθεί αναγκαίος) στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης, στο οποίο υπάρχει με οργανική θέση πεπειραμένο και αξιόλογο προσωπικό, συγκεκριμένα ο μοναδικός επεμβατικός ακτινολόγος στην Π.Ε Καβαλας. Μία τέτοια κίνηση, θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, που θα αποσυμφορηθεί, για τους κατοίκους της Δράμας, που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, όσο και για το Κ.Υ. Ελευθερούπολης.

Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης, θα πρέπει να αναφερθούν οι ελλείψεις σε οδηγούς διασώστες Ε.Κ.Α.Β. είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα να γίνεται μόνο μία βάρδια, με όποιους κινδύνους αυτό κρύβει. Επίσης, χρήζει εξέτασης, η επάνδρωση του πολυδύναμου ιατρείου Οφρυνίου, το οποίο δέχεται κατά τη θερινή περίοδο μεγάλο αριθμό τουριστών και η ενίσχυση του με το ασθενοφόρο, δωρεά του Ερυθρού Σταυρού Ιταλίας, κατόπιν ενεργειών μου, για την εξυπηρέτηση των όποιων περιστατικών».

Τέλος, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο δίκαιο και πάγιο αίτημα που έχει εκφραστεί κατά καιρούς από πολίτες-ασθενείς (παθήσεις όπως ΒΙΤΑΣΑ και άλλες) και συγγενείς τους, για ίδρυση Ογκολογικής και Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Οι συμπολίτες, αλλά και πολίτες της Δράμας, αναγκάζονται να μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για μία θεραπεία που διαρκεί περί τα 5 λεπτά. Σημειωτέον, πως το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας διαθέτει το δύο αιματολόγους και το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει την ίδρυση της ως άνω κλινικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.