Ερώτηση προς τους υπουργούς ανάπτυξης και επενδύσεων, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και οικονομικών, κατέθεσαν βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), μεταξύ αυτών η βουλευτής Καβάλας, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, με θέμα, τα προβλήματα στις αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην Ερώτηση αναφέρουν τα ακόλουθα: «Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν, με επιστολή τους, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) 2603/260091/14-10-2019 (Φ.Ε.Κ. 3868/τ.Β/21/10/19), η οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα πληρωμής του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019, από την οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), στις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως τονίζουν, το ΥΠ.Α.Α.Τ. μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις Περιφέρειες, δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων. Πέραν της καθυστέρησης, πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή  η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις Περιφέρειες γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι Περιφέρειες ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό προκαλεί το πρόσθετο πρόβλημα, καθώς οι κτηνοτρόφοι που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα, σε ολική, ή μερική, σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου πολλούς μήνες πριν, είχαν μερική, ή πλήρη, απώλεια του εισοδήματός τους, είναι αδύνατο να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Επειδή, στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. δεν έχει αποζημιωθεί έως σήμερα κανένας κτηνοτρόφος για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες ακόμα κι από το 2018.

Επειδή, η Κ.Υ.Α. κρίθηκε στην πράξη ως ανεπιτυχής με τις υπάρχουσες δομές και συνθήκες.

Επειδή, σε άλλες περιπτώσεις πληρωμών από τις Περιφέρειες, αλλά και αποζημιώσεων μέσω ΕΛ.Γ.Α. δεν απαιτείται κατάθεση φορολογικής ενημερότητας.

Ερωτώνται οι υπουργοί

  1. Σκοπεύουν να καταθέσου νέα, διορθωτική Κ.Υ.Α., με την οποία θα λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων;
  3. Παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.