Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάνια Ελευθεριάδου, με αφορμή την επικείμενη έλευση νέων προσφύγων-μεταναστών στην Καβάλα, ζητώντας να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό των Υπουργείων για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας αιτούντων ασύλου, που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», καθώς και για το μέλλον των εργαζόμενων του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 10 βουλευτές του κόμματος.

Θέμα: Σχεδιασμός για την ανοικτή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Καβάλα

Τις τελευταίες εβδομάδες, σειρά δημοσιευμάτων αναφέρεται στην επικείμενη μεταφορά προσφύγων-μεταναστών, από τα νησιά στην ενδοχώρα, λόγω και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Μία από τις δομές που αναμένεται να φιλοξενήσει νέους πρόσφυγες-μετανάστες, είναι και η ανοιχτή δομή φιλοξενίας που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», στην περιοχή του Περιγιαλίου, στην Καβάλα.

Μάλιστα, εδώ και εβδομάδες, έχουν ενταθεί οι εργασίες ανακατασκευής οικημάτων εντός του στρατοπέδου, δείγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που διαμένουν σ’ αυτή. Παρά τις οχλήσεις, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, ποιοι και πόσοι πρόσφυγες-μετανάστες θα φιλοξενηθούν στην Καβάλα και αν έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης τους να είναι ανθρώπινες.

Επιπρόσθετα, λόγω της επικείμενης αύξησης των προσφύγων-μεταναστών, προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη, η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ κύκλος) 2.082 θέσεων (πρόσκληση Ο.Α.Ε.Δ. 10/2018), αλλά και η περαιτέρω στελέχωση των δομών, ανάμεσα τους κι αυτής της Καβάλας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος, η άφιξη των προσφύγων-μεταναστών να βρει υποστελεχωμένη τη δομή.

Επειδή, το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, που θα συνεκτιμά τις ανάγκες των προσφύγων-μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών.

Επειδή, ο αιφνιδιασμός των τοπικών κοινωνιών μπορεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Επειδή, μόνο με συνεργασία της κυβέρνησης, των Ο.Τ.Α. και των τοπικών κοινωνιών μπορούν οι πρόσφυγες-μετανάστες να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική διαδικασία.

Επειδή, η κοινωνία της Καβάλας, που έχει συμβάλει τα μέγιστα και έχει στηρίξει εμπράκτως τους πρόσφυγες-μετανάστες που μένουν στην πόλη, απαιτεί σεβασμό απ’ όσους είναι υπεύθυνοι για τον διαμοιρασμό των προσφύγων-μεταναστών.

Επειδή, κάθε κίνηση που γίνεται με βιασύνη, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, συντελεί στην «επώαση του αυγού του φιδιού».

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Πόσοι πρόσφυγες-μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν στην πόλη της Καβάλας και πώς θα εξασφαλίσετε αξιοπρεπείς συνθήκες για τη φιλοξενία τους;

2. Πόση είναι η δυναμική της δομής φιλοξενίας, μετά και τις εργασίες που γίνονται εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου»;

3. Με ποιον τρόπο θα ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε, για να γίνει ομαλά η αύξηση του πληθυσμού στην ανοιχτή δομή;

4. Προτίθεστε να ανανεώσετε τη σύμβαση των εργαζόμενων του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ κύκλος);

5. Πως θα διασφαλίσετε τον ιατρικό έλεγχο και τους εμβολιασμούς των μαθητών προσφύγων, σε περίπτωση που φιλοξενηθούν στην Καβάλα, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εγγραφή στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, με δεδομένη την κατάργηση του Α.Μ.Κ.Α.;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.