Ερώτηση προς τον υπουργό υγείας, με θέμα το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Οφρυνίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν τα ακόλουθα: «Με αφορμή και την πρόσφατη πανδημία αναδείχθηκαν, για ακόμα μία φορά, οι τεράστιες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα υγείας. Οι ελλείψεις αυτές, εκδηλώνονται με ακόμα πιο έντονο τρόπο στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, αφού ολόκληρες περιοχές με χιλιάδες κατοίκους παραμένουν χωρίς περίθαλψη όποτε παραστεί ανάγκη, ενώ πολλές φορές, είναι αναγκασμένοι να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι την κοντινότερη δομή υγείας στην περιοχή τους, με ίδια μέσα, αφού δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, ή επαρκή πληρώματα για να επανδρωθούν.

Είναι χαρακτηριστική, η περίπτωση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στην παραλία Οφρυνίου, το οποίο εγκαινιάστηκε από το 2013 και ακόμα δεν έχει στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στην παραλία Οφρυνίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μιας άκρως τουριστικής περιοχής των 20.000 κατοίκων. Παράλληλα, ακόμα και πριν την πανδημία, τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Παγγαίου υπολειτουργούσαν με επισκέψεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης μία φορά τον μήνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού μέσα σε λίγες ώρες και για ελάχιστες μέρες τον χρόνο, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν ασθενείς, παρά μόνο να συνταγογραφήσουν. Επομένως, τις περισσότερες φορές, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μία απόσταση 40 χιλιομέτρων για το κοντινότερο Κέντρο Υγείας στην Ελευθερούπολη. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού και το ίδιο το Κ.Υ. Ελευθερούπολης είναι υποστελεχωμένο σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές ανακαλούνται οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, για να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Χαρακτηριστικά, υπάρχει για όλη αυτή την περιοχή, όπου ο πληθυσμός της εκτοξεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ λόγω της έλλειψης πληρωμάτων, αυτό λειτουργεί μόνο μερικές ώρες την ημέρα.

Ερωτάται ο υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

-Να στελεχωθεί άμεσα το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Οφρυνίου με μόνιμο προσωπικό;

-Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία να λειτουργούν και να καλύπτονται μόνιμα οι ανάγκες τους;

-Να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης με υγειονομικό προσωπικό, ασθενοφόρα και οδηγούς;».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.