Βιάστηκε ο αντιδήμαρχος, Γ. Μιχαηλίδης, να δεχτεί την πρόταση συμμετοχής της νέας μετανάστριας στο δημοτικό συμβούλιο νέων του Δήμου Καβάλας

0

-Έπειτα από πρόταση που έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) στον αντιδήμαρχο ανάπτυξης, προγραμματισμού και ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιώργο Μιχαηλίδη, μία νεαρή φιλοξενούμενη 18 ετών, η οποία διαμένει στην δομή μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», με καταγωγή από το Αφγανιστάν, εντάχθηκε στην οργανωτική επιτροπή του υπό συγκρότηση δημοτικού συμβουλίου νέων. Σε σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρεται ότι: «Οι νέοι και οι νέες που διαμένουν στην ανοιχτή(;!) δομή φιλοξενίας μεταναστών, θα έχουν την δική τους «φωνή» στην πόλη και στο υπό σύσταση δημοτικό συμβούλιο νεολαίας».

-Τα τοπικά συμβούλια νέων θεσπίστηκαν στην Ελλάδα με τον νόμο 3443/2006, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στην διαχείριση τοπικών υποθέσεων, που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα τους, σε κάθε Δήμο και Κοινότητα της χώρας που συγκροτούνται αντίστοιχα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια νέων. Για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού, δημιουργείται και τηρείται, με ευθύνη του δημοτικού, ή κοινοτικού, συμβουλίου, μητρώο νέων, στο οποίο εγγράφονται, μετά από αίτησή τους, νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως και 28 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του οικείου Δήμου, ή Κοινότητας.

-Από το μητρώο νέων, με την διενέργεια εκλογών, θα αναδειχτούν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας. Δηλαδή, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο νέων και ειδικότερα οι νέοι που είναι δημότες του οικείου Δήμου. Για να δημιουργηθεί το μητρώο νέων, αν αντιλαμβανόμαστε σωστά, θα συσταθεί μία «οργανωτική» επιτροπή και σ’ αυτή έγινε δεκτή η νεαρή μετανάστρια που διαμένει στην «ανοιχτή» δομή του Περιγιαλίου. Δεν αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, πως θα αποκτήσουν «φωνή» στην πόλη οι νέοι και οι νέες που διαμένουν στην δομή, επειδή μία κοπέλα εξ’ αυτών θα γίνει μέλος της οργανωτικής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας του Δήμου Καβάλας.

-Ο νόμος που προαναφέραμε, για την ίδρυση και λειτουργία των τοπικών συμβουλίων νέων, δεν αναφέρει πουθενά πως στο μητρώο νέων μπορούν να εγγραφούν φιλοξενούμενοι σε δομές μεταναστών, που διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα, έως ότου εγκριθεί, ή όχι, η αίτηση που έκαναν για την χορήγηση ασύλου. Όπως λέγεται, επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των φιλοξενούμενων στην δομή του Περιγιαλίου, δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και την Καβάλα. Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί να υπάρχει εκπρόσωπος της δομής σε ένα συλλογικό όργανο, το οποίο αφορά τους νέους που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Καβάλας και θα ασχολείται με τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

-Η δομή μεταναστών στο Περιγιάλι έχει διοικητή, ο οποίος είναι αρμόδιος (και υπεύθυνος) για να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας των φιλοξενούμενων, ή αν δεν μπορεί να τα επιλύσει, να τα μεταφέρει στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου που τον τοποθέτησε στην συγκεκριμένη θέση. Για την καλύτερη διαμονή των μεταναστών στην δομή, επίσης, έχει αρμοδιότητα ο Δ.Ο.Μ. και το προσωπικό του. Οι δομές, άλλωστε, δημιουργήθηκαν για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και όχι για να έχουν «φωνή» στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Κατά την άποψη μας, εσφαλμένα ο αντιδήμαρχος, Γ. Μιχαηλίδης, έκανε δεκτή την πρόταση του Δ.Ο.Μ., να συμμετάσχει η νεαρή μετανάστρια στο δημοτικό συμβούλιο νέων του Δήμου Καβάλας. Μπορεί, εφόσον θέλει, να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου, για να μάθει πως λειτουργούν τα συλλογικά όργανα σε μία δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.