Βασική προϋπόθεση η σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας

0

Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, δεν γνωρίζαμε το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για την πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων (νυν ELFE) και τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου L.N.G.).

Το πιθανότερο είναι να εκδόθηκε κάποιο ψήφισμα με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας για τα δύο αυτά ζητήματα, έπειτα από τη διαβούλευση που έγινε.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία «κοινή γραμμή», γιατί αλλιώς δεν θα ληφθεί υπόψη η βούληση των τοπικών αρχών, των φορέων, των συλλόγων και των πολιτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Από κει πέρα, πρέπει να τηρηθεί μία σταθερή και σθεναρή στάση, όχι ανένδοτη και δογματική.

Η στάση αυτή θα στηρίζεται σε επιχειρήματα και προτάσεις, για να γίνει σεβαστή από την άλλη πλευρά.

Όταν κάποιος αρνείται κάτι, πρέπει να εξηγεί γιατί δεν το θέλει και τι προτείνει αντί αυτού.

Έτσι θα τον σεβαστεί ο συνομιλητής του και δεν θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη δική του άποψη και επιθυμία.

Για την ELFE έχουμε καταλάβει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, αλλά δεν μπορούμε να υποψιαστούμε το στόχο του. Έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά μόνο αν προκύψει κάτι χειροπιαστό θα επαληθευτούν, ή θα διαψευστούν.

Πάντως, δεν γίνεται αυτό το εργοστάσιο να έχει συνέχεια προβλήματα, σαν να το «καταράστηκε» κάποιος. Είτε με το παλιό διοικητικό καθεστώς (κρατικό), είτε με το σημερινό (του ιδιώτη ιδιοκτήτη).

Για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτά που γνωρίζουμε (τα ελάχιστα), είναι από το διαδίκτυο.

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση από την τοπική κοινωνία (αυτή της αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα»), αλλά το κράτος επιμένει στην επένδυση του πλωτού σταθμού της Δ.ΕΠ.Α. Κι εδώ, υποψιαζόμαστε, ότι «έχει κάποιο λάκκο η φάβα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.