Ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με το παρόν, θέλω να διαλευκάνω την πραγματική κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος Νέστου σε σχέση με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους τους συμπολίτες το μέγεθος του προβλήματος, που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας και οι Δήμοι όλης της χώρας. Αρχικά και αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Περικλή Αμπεριάδη, δέον να επισημάνω, πως κρίνεται ορθό, όταν δεν γνωρίζει κανείς ενδελεχώς ένα ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καλό είναι να μην προβαίνει σε δημόσιες συκοφαντικές δηλώσεις άνευ συγκεκριμένων αποδείξεων, ούτε να κρίνει εκ του ασφαλούς αγνοώντας τις διαστάσεις του θέματος.

Η δημοτική αρχή, από την έναρξη της θητείας της, προέταξε με σαφή πολιτική θέση, αλλά και υψηλή προτεραιότητα δραστηριοτήτων την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, με σκοπό τη σωστή και πολιτισμένη διαχείριση και προπάντων ευζωία, των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κυρίως των τετράποδων φίλων του ανθρώπου, των σκύλων, στο Δήμο μας. Φυσικά καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την αποτρόπαιη εικόνα των θανατωμένων αδέσποτων σκύλων.

Ο Δήμος μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αν και δεν στελεχώνεται από το κατάλληλο προσωπικό, έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες αφενός για τη φροντίδα αυτών και αφετέρου, για την ασφάλεια των πολιτών του. Ειδικότερα, στον Δήμο μας έχει σχηματιστεί η νόμιμη πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η οποία αντιμετωπίζει κατά το μέγιστο δυνατό και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.4039/2012), τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Περαιτέρω, ο Δήμος μας έχει συνάψει σύμβαση με δύο ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι φροντίζουν για τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο στην προσπάθεια μας. Η προσπάθεια αυτή, ετησίως, ξεπερνά σε κόστος το ποσό των 20.000 ευρώ και καλύπτεται από τα δημοτικά έσοδα.

Παράλληλα, πραγματοποιείται η καταγραφή και στείρωση κατά προτεραιότητα όλων των θηλυκών ζώων, καθώς και ο απαραίτητος εμβολιασμός. Ήδη, για το έτος 2016, πραγματοποιήθηκαν 127 εμβολιασμοί για λύσσα και 127 για αποπαρασίτωση σκύλων, καθώς και 91 στειρώσεις, ενώ παράλληλα έγιναν και 86 ηλεκτρονικές σημάνσεις. Για το έτος 2017, πραγματοποιήθηκαν 155 εμβολιασμοί για λύσσα και 155 για αποπαρασίτωση σκύλων, καθώς και 116 στειρώσεις, ενώ παράλληλα έγιναν και 92 ηλεκτρονικές σημάνσεις. Τα ανωτέρω εμβόλια και εν γένει τα φάρμακα για τη φροντίδα των άρρωστων ζώων, έχουν κοστίσει ετησίως περισσότερο από 6.000 ευρώ. Επιπλέον, περισσότερο από 4.000 ευρώ έχουν δοθεί για την τροφή (σκυλοτροφές) των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το έτος 2017.

Τα ανωτέρω χρηματικά ποσά έχουν διατεθεί, κυρίως, από ιδίους πόρους του Δήμου μας.

Περαιτέρω, υπάρχει χώρος φύλαξης απέναντι από το δημοτικό στάδιο Χρυσούπολης, όπου μεταφέρονται, όσα αδέσποτα δεν κρίνεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ότι μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον και τους χορηγείται η κατάλληλη φροντίδα τόσο από τους κτηνιάτρους, όσο και από εθελοντές. Σε αυτό το σημείο, να επισημανθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποφασίστηκε η μεταφορά του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε χώρο πίσω από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν., η αναγκαιότητα διάθεσης χρηματικού ποσού για την επιπλέον περισυλλογή αδέσποτων ζώων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και η ενημέρωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα πρέπει να επισημάνω, πως όποιος συμπολίτης μας πραγματικά ενδιαφέρεται για τις ενέργειες και τη δράση της διοίκησης μας, σχετικά με τη φροντίδα και την μέριμνα για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μπορεί να προσέλθει και να ζητήσει επίσημα στοιχεία από τα αρχεία του Δήμου. Η τακτική να δράττεται κανείς κάθε ευκαιρίας, προκειμένου να επιρρίψει ευθύνες στο Δήμο τόσο στον Τύπο, όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα, όχι μόνο δεν αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, αλλά, αντιθέτως, το μόνο που τελικά συνάγεται, είναι η μικροπολιτική σκοπιμότητα και η προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού.

Παράλληλα με τις δράσεις του Δήμου, καλούμε όλους τους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ζώα συντροφιάς, όπως φροντίσουν για την ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή, σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν.4039/2012), όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, ο καθένας αυτόνομα θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να παύσει η τακτική της ασυνείδητης εγκατάλειψης τετράποδων ζώων συντροφιάς στους δρόμους, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων.

Η πολιτισμένη συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς, στο Δήμο μας είναι δεδομένη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το βελτιώνουμε συνεχώς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.