-Στο άρθρο του, με τίτλο: «Αφορμή δοθείσης…», ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, εξέφρασε την ευχή για την διεξαγωγή ενός ευρύτατου διαλόγου, ένα ένα νέο ενιαίο σύστημα υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες (και στις προσδοκίες θα προσθέσουμε) όλων των πολιτών, από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο και από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

-Εμείς θεωρούμε ότι, η Ελλάδα έχει δημόσιο σύστημα υγείας με εξαιρετικό υγειονομικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, που συνεχώς βελτιώνεται και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το δημόσιο αυτό σύστημα υγείας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι έρμαιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποκορύφωμα την θλιβερή κατάσταση στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού covid-19. Οι διοικητές των νοσοκομείων, δυστυχώς, λειτουργούν ως προπαγανδιστικά όργανα και οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σιωπούν! Ελάχιστα από τα κακώς κείμενα μέσα στα νοσοκομεία αναδεικνύονται και καταγγέλλονται δημοσίως. Όπως, για παράδειγμα, ότι σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό covid-19, δεν επιτρέπεται να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο, γιατί αν επιβεβαιωθεί η μόλυνση πρέπει να απομονωθούν στα σπίτια τους και να παραμείνουν σε καραντίνα πέντε, αντί δέκα, ημερών. Οι εργαζόμενοι αυτοί, με εντολή των προϊσταμένων τους, πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, γιατί αν λείψουν δεν θα αντικατασταθούν από άλλους! Την ίδια ώρα, χιλιάδες συνάδελφοι τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2021 και κανείς, διοικητής νοσοκομείου, διευθυντής Κλινικής και συνδικαλιστής, δεν διαμαρτυρείται για την αποπομπή των μάχιμων υγειονομικών σε περίοδο μεγάλης κρίσης.

-Είναι σαν, να αποσύρονται επίλεκτοι στρατιώτες από την πρώτη γραμμή του πολέμου, ενώ ο εχθρός σφυροκοπάει τις φίλιες δυνάμεις και απειλεί σοβαρά να διασπάσει το μέτωπο! Ασφαλώς, ο στρατιωτικός που πήρε την απόφαση αυτή, θα λογοδοτήσει και αφού κριθεί ένοχος, θα έχει την ανάλογη τιμωρία. Γιατί, άραγε, δεν γίνεται το ίδιο, με τους προϊσταμένους που δεν επιτρέπουν στους μολυσμένους (και άρρωστους) υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία, να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο και να αναρρώσουν στα σπίτια τους; Σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, σαν αυτό που κατέφυγε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (σ.σ. του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντα του), για να χειρουργηθεί την επομένη ημέρα από την εισαγωγή του, αν υπήρχαν εργαζόμενοι που μολύνθηκαν από τον covid-19, θα έμπαιναν αμέσως σε καραντίνα εκτός του θεραπευτηρίου και η διοίκηση θα τους αντικαθιστούσε έως ότου επιστρέψουν στις θέσεις τους. Πριν το πρόβλημα μεγαλώσει και ο ιός μολύνει όλο το προσωπικό. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, φίλτατε Ξενοφώντα, μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Ο διοικητής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα λογοδοτήσει στον ιδιοκτήτη, ή στους μετόχους της εταιρείας. Στο δημόσιο νοσοκομείο, ο διοικητής διορίζεται από πολιτικά πρόσωπα και λειτουργεί ως εντολοδόχος τους. Κατά την άποψη μας, ο διοικητής, οι διευθυντές των Κλινικών και των άλλων Υπηρεσιών, πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από τον Οργανισμό του νοσοκομείου με δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία. Αν γίνει αυτό, αγαπητέ Ξενοφώντα, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν διάλογο, για το δημόσιο σύστημα υγείας που ονειρευόμαστε και μας αξίζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.