Τελέστηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 το τριετές μνημόσυνο του αείμνηστου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου, στον ιερό καθεδρικό ναό του αγίου Παύλου Καβάλας. Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οι μητροπολίτες Κορίνθου, κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος, ενώ από του ιερού Βήματος παρέστησαν: ο μητροπολίτης Μιλήτου, κ. Απόστολος, ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Βασιλικών Χαλκιδικής και ο επίσκοπος Καρπασείας, κ. Χριστοφόρος, της Εκκλησίας Κύπρου.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται, ακόμα, τα εξής: «Κατ’ αυτή, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητα και του τακτικού μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέλαβε τη διακονία του θείου λόγου, αναφερόμενος, με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, στα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία και γεγονότα, που αφορούν στην προσωπικότητα και στο έργο του αειμνήστου και επί σαράντα τρία χρόνια μητροπολίτου Προκοπίου, αλλά και στις υψηλές μορφές των ευεργετών αυτού μητροπολιτών Κορίνθου, Προκοπίου Τζαβάρα και Παντελεήμονος Καρανικόλα, πλάι στους οποίους υπηρέτησε ως διάκονος και ιεροκήρυκας.

Ακολούθησε το νεκρώσιμο τρισάγιο επί του τάφου του Προκοπίου στην ιερά Μονή αγίου Σίλα και η τελετή μετακομιδής και εναποθέσεως των λειψάνων της μέχρι σήμερα αναπαυμένης στο Κοιμητήριο Κορίνθου, μακαριστής μητρός του, Μαριάνθης Τσακουμάκα, σε ειδική μαρμάρινη θήκη δίπλα στον τάφο του κατά σάρκα υιού της αειμνήστου μητροπολίτου.

Είχε προηγηθεί η υπηρεσιακή συνεννόηση και η ολοπρόθυμος αποδοχή του ποιμενάρχου Κορινθίας, κ. Διονυσίου, ώστε να μεταφερθούν στην Καβάλα, από το Κοιμητήριο της Κορίνθου, τα οστά της εκεί ενταφιασμένης από τους χρόνους της ιερατικής διακονίας του αειμνήστου μητροπολίτου Προκοπίου στην Κόρινθο κατά σάρκα μητρός του Μαριάνθης Τσακουμάκα.

Εν τέλει, ο μητροπολίτης Φιλίππων, κ. Στέφανος, ιδιαίτερα συγκινημένος, εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του προς τους αδελφούς αγίους αρχιερείς, που συμμετείχαν στις προγραμματισθείσες αφιερωματικές ιερές ακολουθίες και τελετές, ενώ με ξεχωριστή πατρική αγάπη και ιδιαίτερη τιμή χαιρέτησε την παρουσία της κατά σάρκα αδελφής του προκατόχου του μητροπολίτου Προκοπίου, Ειρήνης Πατσέα και του ανεψιού του, Μιχαήλ Πατσέα.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του επισκόπου της, κ. Στεφάνου, με συνέπεια θα εξακολουθήσει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των αειμνήστων μητροπολιτών της Αποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων και μεγάλων μορφών ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος: Χρυσοστόμου του Χατζησταύρου, Αλεξάνδρου του Καντώνη και Προκοπίου του Τσακουμάκα, οι οποίοι κατέλιπαν το αποτύπωμα της αγάπης και της προσφοράς τους στην τοπική, αλλά και στην ελλαδική Εκκλησία και όχι μόνο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.