Πυρκαγιά πίσω από τις σκηνές του προσφυγικού καταυλισμού της Άσπρης Άμμου, σε ξερόχορτα, ξέσπασε χθες το απόγευμα, χωρίς, ευτυχώς να προλάβει να επεκταθεί. Τη φωτιά, έβαλαν πρόσφυγες για αδιευκρίνιστο λόγο, όπως συνέβη και άλλες φορές στο μικρό αυτό διάστημα που διαμένουν εκεί. Δυο πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στο σημείο, αλλά μόνο το ένα ασχολήθηκε με την πλήρη κατάσβεση της μικρής έκτασης φωτιάς. Το γεγονός όμως αυτό, έβγαλε στην επιφάνεια και ένα πρόβλημα που σπάει την καλή συνεργασία που είχαν τα μέσα ενημέρωσης πάντα μέχρι τώρα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.

Όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακούγαμε οι δημοσιογράφοι τις σειρήνες της πυροσβεστικής, ή όταν μας ειδοποιούσαν φίλοι γι αυτό, τηλεφωνούσαμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ρωτούσαμε για πού ήταν η κλήση που είχαν. Με την πληροφορία αυτή, καταφέρναμε πολύ γρήγορα, να βρεθούμε στο σημείο της πυρκαγιάς, να φωτογραφήσουμε το γεγονός και να πληροφορήσουμε στη συνέχεια τους αναγνώστες μας, δείχνοντας και το μέγεθος της καταστροφής. Χθες, για πρώτη φορά, ο τηλεφωνητής που μας απάντησε όταν τηλεφωνήσαμε, αρνήθηκε να μας πει για το σημείο της πυρκαγιάς, λέγοντάς μας «δεν μπορώ να σας πω».

Αμέσως μετά πήραμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν από άτομα εκτός Π.Υ. και φτάσαμε αμέσως στο σημείο της πυρκαγιάς για να κάνουμε το ρεπορτάζ, αλλά η πολύ μικρή φωτιά, είχε ήδη κατασβεστεί. Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια με τον αξιωματικό υπηρεσίας και του παραπονεθήκαμε για το γεγονός της άρνησης παροχής αυτής της ελάχιστης πληροφορίας. Μας είπε ότι εκείνος είχε δώσει τέτοιες εντολές, γιατί δεν μπορεί να κάθεται ο τηλεφωνητής να μιλάει με τους δημοσιογράφους την ώρα του συμβάντος. Του απαντήσαμε, ότι δεν θέλαμε ούτε συζήτηση ούτε ενημέρωση, παρά μόνο μα μας πει τον τόπο της φωτιάς, για να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Στο χρόνο που μας είπε: «δεν μπορώ να σας πω» θα μας έλεγε, «στην Άσπρη Άμμο».

«Είναι καιρός να αλλάξουν όσα λειτουργούσαν μέχρι τώρα στραβά», μας είπε, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας, «γιατί δεν έχουν γραφείο τύπου». Να σημειώσουμε ότι αυτοί οι νεωτερισμοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν επειδή έτσι θέλει ένας αξιωματικός, να στερεί την πληροφόρηση του κοινού, την εποχή του διαδικτύου και της άμεσης πληροφόρησης. Οι δημοσιογράφοι, αν δεν πάρουν την πληροφορία από την Πυροσβεστική, για το που υπάρχει η κλήση για φωτιά, δεν έχουν άλλον νόμιμο τρόπο να την πάρουν.

Οι άλλες λύσεις που υπάρχουν είναι: Να ακολουθήσουν το πυροσβεστικό όχημα, πράγμα που απαγορεύεται και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Να ζητήσουν από κάποιον γνωστό τους πυροσβέστη να τους τηλεφωνεί όταν υπάρχει φωτιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε εύκολο ούτε σωστό, να τον βάζουμε στην δύσκολη αυτή θέση. Να αγοράσουμε κάποιο ασύρματο με τη συχνότητα της Πυροσβεστικής ή της αστυνομίας, να παρακολουθούμε τις συνομιλίες τους. Κι αυτό, όμως, είναι παράνομο και χρονοβόρο και δεν θα μας αφήνει η παρακολούθηση να κάνουμε άλλη` δουλειά. Να αρκεστούμε στο δελτίο που βγάζει η Π.Υ. την επομένη μέρα και βέβαια χωρίς φωτογραφικό υλικό, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο στην σημερινή εποχή.

Οπότε, μάλλον πρέπει να δώσει λύση ο Διοικητής της Π.Υ. Καβάλας, δίνοντας τις ανάλογες εντολές, για τη στοιχειώδη αυτή πληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης, με τα οποία προφανώς θέλει να συνεχιστεί η αποδοτική μέχρι τώρα συνεργασία της Π.Υ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.