«Πριν χιλιάδες χρόνια, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, υπήρχε ένα μουσικό όργανο, που το έλεγαν πανδουρίδα. Ο Πολυδεύκης το ονόμαζε και τρίχορδον, λόγω του ότι είχε τρεις διπλές χορδές. Είχε ακριβώς τη μορφολογία ενός τρίχορδου μπουζουκιού, ή ενός τζουρά, αυτό πιστοποιείται μέσα από πολλές εικαστικές και ιστορικές μαρτυρίες. Στις μέρες μας, μέσω μιας συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας τουλάχιστον 2.500 χρόνων, έφτασε με το όνομα μπουζούκι. Μπορούμε να πούμε, ότι είναι το πιο αγαπημένο και πιο συκοφαντημένο μουσικό όργανο της νεώτερης Ελλάδας. Είναι γεγονός, ότι με διάφορες μορφές δεσπόζει στη λαϊκή ορχήστρα του 20ου αιώνα. Όργανο ιδιαίτερου χρώματος, μπορεί να εξάπτει τη φαντασία και να χαϊδεύει τις ψυχές, μπορεί να συνοδεύει διακριτικά, ή να πρωταγωνιστεί, έχοντας μεγάλες δυνατότητες ανάδειξης της δεξιοτεχνίας. Μπορεί να κλαίει, ή να γελάει, είναι το όργανο που μπορεί να εκφράσει κατ’ εξοχήν τη χαρμολύπη του νεοέλληνα.
Το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου παρουσίασε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, στο Καλογερικό του Λιμένα, την εκδήλωση: «Το μπουζούκι των Ελλήνων». Αναδείχτηκε η ελληνική διαχρονικότητα του οργάνου, η δυνατότητά του να μαγεύει τον κόσμο που το ακούει και να αιχμαλωτίζει τα συναισθήματα. Φάνηκε ότι, η δεξιοτεχνία και η έκφραση, μπορούν να συνυπάρχουν και να γεννούν μοναδικά χρώματα…
Συμμετείχαν οι: Θ. Ελευθερίου (τραγούδι), Β. Αγγελίδης (τραγούδι), Ε. Αναγνωστούδη (τραγούδι), Γ. Βασακτσής (κιθάρα-τραγούδι), Α. Ζαγοριανός (μπουζούκι-τραγούδι), Β. Μέτσικας (πιάνο-πλήκτρα), Γ. Κυριακούδης (μπουζούκι), Γ. Παπαζιάκας (μπαγλαμά), Γ. Ηλίας (κρουστά-μαντολίνο). Σύλληψη-κείμενα-επιμέλεια-παρουσίαση: Α. Ζαγοριανός. Ήταν μία ακόμα πραγματική εκδήλωση πολιτισμού από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου που απέστειλε το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.