• Βρισκόμαστε στον Αύγουστο, τον πιο κρίσιμο μήνα για την αντιπυρική περίοδο, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα καταγράφεται τον συγκεκριμένο μήνα. Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε επιφυλακή, για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στο Νομό Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητάει τη βοήθεια των πολιτών στην πρόληψη, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL πυκνώνουν τις εναέριες περιπολίες.
  • Τον εμπρησμό από δόλο είναι δύσκολο να τον αποτρέψουμε, εκτός κι αν είμαστε τυχεροί και εντοπίσουμε τον δράστη εγκαίρως. Τον εμπρησμό από αμέλεια, όμως, μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αναζητήστε τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και ακολουθήστε τες πιστά, για να συμβάλλουμε, όλοι και όλες, στον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών, που έχουν καταστρέψει τον δασικό πλούτο, περιουσίες και αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές.
  • Το προσωπικό και τα μέσα των φορέων που εμπλέκονται με την πυροπροστασία, είναι περιορισμένα και όταν μία πυρκαγιά ξεφύγει από τον έλεγχο τους, μόνο από τύχη δεν θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Ας μην επαναπαυτούμε στην τύχη και στην «άνωθεν παρέμβαση», αλλά ας γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι στην αντιμετώπιση της πραγματικής μάστιγας για τον τόπο κάθε καλοκαίρι. Ακόμα και στις διακοπές που θα κάνουν κάποιοι, ας είναι υποψιασμένοι σε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, ή ενέργεια που μπορεί να αρχίσει μία πυρκαγιά. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία, ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να παρέμβουν.
  • Είμαστε βέβαιοι, ότι οι πολίτες μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στον πόλεμο, γιατί περί πολέμου πρόκειται, κατά των δασικών πυρκαγιών. Τότε, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και το έργο των φορέων της Πολιτικής Προστασίας. Ας το βάλουμε στόχο και θα πετύχουμε! Εχθρός στην προσπάθεια είναι ο εφησυχασμός (περιμένουμε από τους άλλους να ενεργήσουν), η αδιαφορία και ο φόβος. Όσες φορές «ξυπνήσαμε» και λειτουργήσαμε ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, καταφέραμε να αλλάξουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Δεν θα εκλείψουν τα περιστατικά από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά είναι επιτυχία αν μειώνονται κάθε έτος τα στρέμματα που καίγονται, οι περιουσίες που καταστρέφονται και οι συνάνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. Κάποτε, θα φτάσουμε στο επίπεδο που θα λέμε, ότι η Ελλάδα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο Νόμος Καβάλας, είναι ασφαλής τόπος.
  • Είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούμε σήμερα, επίσης, γιατί η αλλαγή του κλίματος απειλεί τη χώρα με ακραία φυσικά φαινόμενα. Οποιοδήποτε λάθος το πληρώσαμε με πολύ βαρύ τίμημα και οδυνηρό τρόπο. Ας σταματήσουμε να είμαστε αμελείς και να σκεφτόμαστε μόνο το ατομικό συμφέρον. Η λαίλαπα της πυρκαγιάς, η πλημμύρα,  ο σεισμός και κάθε άλλη απειλή, δεν κάνουν εξαιρέσεις στις περιουσίες και στις ανθρώπινες ζωές. Απέναντι στον κίνδυνο είναι όλοι ευάλωτοι. Ας κάνουμε την αρχή από τον Αύγουστο του 2018 και κάθε έτος που ακολουθεί να βάζουμε ένα «λιθαράκι» περισσότερο στη συλλογική προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.