Το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ανακοίνωσε την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Την αναβολή ζήτησε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των περιφερειακών Τμημάτων με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., Γιώργο Στασινό, εστάλη επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητούμε την αναβολή έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία του COVID-19 και το γενικό απαγορευτικό που ισχύει στη χώρα. Τα προβλήματα ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο πρόγραμμα είναι προφανή από τις δυσκολίες που προκύπτουν. Το Τ.Ε.Ε. ζητά την άμεση ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση της τελικής έκδοσης του Οδηγού του προγράμματος, για την καλύτερη προετοιμασία όλων, ώστε να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο τόσο οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και του ίδιου του προγράμματος.

Λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες, ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων και αδυνατούν να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή ιδιοκτησιών στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μηχανικοί και πολίτες:

-Σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, η επιθεώρηση των κατοικιών για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) από τον μηχανικό καθίσταται δύσκολη (λόγω φόβου διασποράς του ιού) έως και αδύνατη (λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των ωφελούμενων, ή των μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό).

-Οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για μετακινήσεις εκτός Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) μη μπορώντας να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις για την έκδοση Π.Ε.Α. σε κατοικίες άλλων Π.Ε.

-Η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης για το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα και η έκδοση του τελικού Οδηγού του προγράμματος, που αποτελεί κρίσιμο σημείο για την ορθή προετοιμασία όλων, δεν έχει ακόμη εκδοθεί, σχεδόν 2 εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος.

-Οι ωφελούμενοι στερούνται της δυνατότητας να επισκεφτούν εκθέσεις-καταστήματα προμηθευτών, ώστε να ενημερωθούν για τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, σε ένα πρόγραμμα που καλύπτει, πλέον, πολύ μεγαλύτερο πλήθος δυνατών επεμβάσεων σε σχέση με τα προηγούμενα.

-Οι Δ.Ο.Υ. λειτουργούν με ραντεβού που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας, που είναι απαραίτητος για αιτήσεις τύπου Α και Β πολυκατοικίας, αλλά και ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με τον Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας, που είναι απαραίτητος για τις αιτήσεις τύπου Β.

-Τα υποθηκοφυλακεία βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Αυτό έχει ως συνέπεια, να μην μπορούν να ολοκληρωθούν αγοραπωλησίες κατοικιών, οι οποίες μετέπειτα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

-Οι Υπηρεσίες Δόμησης των περισσότερων περιοχών λειτουργούν με ραντεβού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων (π.χ. οικοδομικές άδειες, σχέδια, κ.λπ.).

Αν παρά τα ανωτέρω το Υ.Π.ΕΝ. επιλέξει να προχωρήσει με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα -κάτι που θα δημιουργήσει αχρείαστες εντάσεις και προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία- θα πρέπει, τουλάχιστον, να ληφθεί μέριμνα:

Α. για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης, χωρίς την υποχρέωση, σε αυτή τη φάση, υποβολής: 1) οικοδομικής άδειας και λοιπών εγγράφων νομιμότητας που απαιτούνται κατά περίπτωση και 2) πιστοποιητικού μεταγραφής (από υποθηκοφυλακείο), ή πιστοποιητικού καταχώρησης (από Κτηματολογικό Γραφείο) στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης και

Β. για ρητές εντολές από το Υ.Π.ΕΝ. και τα συναρμόδια Υπουργεία προς τις κατά τόπους εμπλεκόμενες στην έκδοση δικαιολογητικών Υπηρεσίες για άμεση, κατά προτεραιότητα, εξυπηρέτηση των υποθέσεων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.