Το 61ο φεστιβάλ Φιλίππων έχει, πραγματικά, καλές παραστάσεις και το θετικό είναι, ότι το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίνεται με την παρουσία του. Μία ακόμα καλή παράσταση παρακολούθησαν οι δύο χιλιάδες, περίπου, θεατές στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, το βράδυ του Σαββάτου 4 Αυγούστου 2018. Πρόκειται για την “Αντιγόνη”, που έγραψε ο Σοφοκλής, μετέφρασε ο Γιώργος Μπλάνας και σκηνοθέτησαν: ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας.

Η “Αντιγόνη” συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος και μεταξύ αυτών που έχουν παρουσιαστεί τις περισσότερες φορές. Ο ρόλος της “επαναστάτισσας” κόρης του Οιδίποδα, που παραβαίνει την εντολή του θείου της και κυβερνήτη της Θήβας, Κρέοντα, προκειμένου να αποδώσει τις πατροπαράδοτες τιμές στον νεκρό αδελφό της, Πολυνείκη, έχει αναδείξει ορισμένες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου. Στη συγκεκριμένη παράσταση, τον ρόλο αυτό απέδωσε με σοβαρότητα η Αθηνά Μαξίμου, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τους: Αιμίλιο Χειλάκη και Μιχάλη Σαράντη, που μοιράστηκαν τους υπόλοιπους ρόλους και τον Χορό, που “παίζει” ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αμείλικτων ερωτήσεων και απαντήσεων, το οποίο κάνει τον θεατή να προβληματιστεί για τα μηνύματα του έργου.

Σε γενικές γραμμές, είναι μία προσεγμένη παράσταση, χωρίς υπερβολές, που σέβεται το κείμενο και την αρχαία τραγωδία. Η εποχή των εντυπωσιακών σκηνικών, κοστουμιών και εφέ, που αποπροσανατόλιζαν το κοινό από την ουσία του αρχαίου ελληνικού δράματος, το κείμενο, έχει περάσει. Είναι ευχάριστο, επίσης, ότι στην παράσταση ακούγεται, έστω για λίγο, η αρχαία ελληνική γλώσσα. Ακόμα πιο ευχάριστο, ότι την παράσταση παρακολούθησαν πολλοί νέοι άνθρωποι και μαθητές, γιατί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον μεγάλο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, που δυστυχώς κακοποιείται από τους νεοέλληνες. Όσοι και όσες δεν την παρακολουθήσατε, την παράσταση, μπορείτε να το κάνετε το βράδυ της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018. Θα ψυχαγωγηθείτε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.