• Ο Αύγουστος ήταν μία μικρή «ανάσα» για τον τουρισμό στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί της Θάσου, λόγω των εσωτερικών τουριστών κυρίως. Ήταν λογικό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, να αυξηθούν τα δρομολόγια και οι πληρότητες στα πλοία. Στην περίπτωση της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής-Λιμένα, η οποία έγινε η βασική γραμμή σύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό τμήμα, έπρεπε είτε να γίνονται πυκνότερα δρομολόγια, είτε να αυξηθεί η πληρότητα των πλοίων. Ο αριθμός των δρομολογίων είναι ήδη μεγάλος και εξαρτάται από την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα. Δηλαδή, δεν είναι λογικό σε μία πορθμειακή γραμμή με απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων, να εκτελούνται δρομολόγια κάθε 15 λεπτά, ώστε να διατηρείται χαμηλή η πληρότητα των πλοίων στην περίοδο αιχμής.
  • Δεν αντιλαμβανόμαστε, επομένως, το πνεύμα της ανακοίνωσης της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), σχετικά με την πληρότητα ενός συγκεκριμένου δρομολογίου το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 στην προαναφερθείσα γραμμή. «Συνεχίζονται οι εικόνες συνωστισμού στα πλοία, την ώρα που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στον λαό για την αύξηση των κρουσμάτων, με στόχο να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Παίζοντας στα ζάρια την υγεία του λαού, η κυβέρνηση έχει αυξήσει την πληρότητα των πλοίων στο 85%», αναφέρει η ανακοίνωση.
  • Φαντάζεστε τις διαμαρτυρίες των πολιτών-ταξιδιωτών προς τις ναυτιλιακές εταιρείες και την κυβέρνηση, αν παρέμενε η πληρότητα στα πλοία στο 50% την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου; Θα φώναζαν οι ταξιδιώτες για ταλαιπωρία και μεγάλη αναμονή μέχρι να ταξιδέψουν, προκειμένου να τηρηθεί το μέτρο της μειωμένης πληρότητας στα πλοία. Πάλι το Κ.Κ.Ε. και τα άλλα κόμματα της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», θα έβρισκαν ευκαιρία για να ασκήσουν πολιτική κριτική προς τους κυβερνώντες και τους εφοπλιστές.
  • Για να ταξιδέψει κάποιος με πλοίο, εκτός από το ειδικό έντυπο που συμπλήρωνε λόγω του Covid-19, όφειλε να φοράει μάσκα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού εντός, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου. Δεν είναι τόσο δύσκολο να αντέξει κάποιος, ή κάποια, τη χρήση μάσκας, για ένα ταξίδι διάρκειας 30-40 λεπτών από την Κεραμωτή προς τη Θάσο και αντίστροφα. Εμείς ταξιδέψαμε φορώντας την προστατευτική μάσκα σε όλη τη διαδρομή των δύο ωρών, περίπου, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς τους Παξούς, καθώς και στο λεωφορείο από την Ηγουμενίτσα προς τη Θεσσαλονίκη, με υψηλή πληρότητα και στα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς. Σας πληροφορούμε πως η συμπεριφορά των επιβατών και στις δύο περιπτώσεις ήταν άψογη.
  • Ακόμα κι αν η πληρότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν χαμηλότερη, στο φόρτε της τουριστικής περιόδου επαναλαμβάνουμε, αν μερικοί επιβάτες δεν συμμορφώνονταν με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, ο κίνδυνος διασποράς του ιού θα ήταν ο ίδιος (εφόσον υπήρχαν ασυμπτωματικοί φορείς μεταξύ των επιβατών). Το παράδειγμα που προαναφέραμε, δείχνει την ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζει την (υγειονομική) κρίση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τα κόμματα.
  • Υ.Γ. Αν έγινε υπέρβαση του ορίου πληρότητας (85%) σε ένα δρομολόγιο, αυτό μπορεί να ελεγχθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, από τον κατάλογο των εισιτηρίων που κόπηκαν. Και να επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.