Αξιότιμε κύριε υπουργέ, διάβασα -και άκουσα- για τα συγχαρητήρια που δώσατε στον αντιπλοίαρχο της φρεγάτας «Λήμνος», Ιωάννη Σαλιάρη, για την αντιμετώπιση του περιστατικού μετά την πρόσκρουση του ελληνικού πολεμικού πλοίου με την τούρκικη φρεγάτα. «Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτη συγχαρητήρια», γράψατε και ο ήρωας κυβερνήτης απάντησε: «Απλώς έπραξα το καθήκον μου υπουργέ».

Με απλή λογική, μάγκας-ήρωας είναι αυτός που έχει αυταπάρνηση, τόλμη, όταν του προσφέρεται η κατάλληλη χρονική στιγμή, μηδενίζοντας και τις τυχόν εμμονές των ανωτέρων του, ούτως ώστε να κινηθεί στο πλαίσιο της αρετής και τόλμης, κάτι που πάει να εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια και αυτή η στάση είναι πόρισμα/απόσταγμα της δικής του παιδείας, αλλά και της παιδείας των κυβερνώντων.

Κανένα όνειρο δεν πραγματοποιείται από κανέναν, χωρίς αρετή και τόλμη και κυρίως, αν δεν υπάρχει -έστω και η ψυχολογική- συμπαράσταση του περίγυρού του και των προϊσταμένων του. Οι ήρωες, για να υπάρχουν νικητές, γεννιούνται από μία γενναία, αυθόρμητη απόφαση την κατάλληλη στιγμή, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει παρεμπόδιση από ανώτερους τους, αλλά συμπόρευση, για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Εγώ να δώσω και σ’ εσάς κύριε υπουργέ και στους κυβερνώντες τα συγχαρητήριά μου, για την πολιτική σας στην εθνική άμυνα, που πιστεύω ασκείτε με δύναμη και γενναιότητα, κυρίως στον ψυχικό και ηθικό τομέα. Αναρωτιέμαι κύριε υπουργέ, τι θα γινόταν αν τους προηγούμενους μήνες με την προσπάθεια εισβολής μεταναστών και ύποπτων στοιχείων της Τουρκίας από τον Έβρο, ήταν στην κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση; Απλώς φαντάζομαι το: «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε και όποιον αντισταθεί κατασπαράξτε τον», ή το γνωστό από τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας κατά την κρίση των Ιμίων: «Οι δυνατοί άνεμοι θα ρίξουν την ελληνική σημαία», που ύψωσε ο δήμαρχος Καλύμνου κι έπειτα άκουσε τα εξ αμάξης. Αποτέλεσμα; Να γκριζαρίσουν τα Ίμια οι Τούρκοι, ή «να μην είμαστε μοναχοφάηδες, αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τα ενεργειακά κοιτάσματα», ή «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», παιδαριώδη, φαιδρά και κατ’ ουσία απαράδεκτα και προδοτικά επιχειρήματα. Πως θα πάει μπροστά η εξωτερική πολιτική και γενικά η χώρα, με αδέξιους και υποτακτικούς πολιτικάντηδες;

Τουλάχιστον σήμερα, κατά πλειοψηφία, υπάρχει λεκτικά πολιτική συναίνεση, στα λογικά βήματά σας. Οι ώρες δύσκολες, οι πιέσεις πολλές από το εξωτερικό, από τις «μεγάλες» δυνάμεις, το στρεσάρισμα στα ύψη των υπεύθυνων ατόμων και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις μ’ ένα αλλόφρονα, αποτυχημένο ουσιαστικά πολιτικό στην απέναντι πλευρά.

Παλιά η συνταγή και πολυχρησιμοποιημένη Κάθε φορά που η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα, πάντα προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα με τους γείτονες. Για την αντιμετώπιση αυτής της σύνθετης και δύσκολης κατάστασης, απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία, συνεργασία με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τα αρμόδια Υπουργεία, κάτι που πιστεύω σας διακρίνει. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η επιλογή του πρωθυπουργού, να τοποθετήσει εσάς υπουργό, από τους ελάχιστους πρώην πολιτικούς που έδωσε Υπουργείο και μάλιστα ένα Υπουργείο που χρειαζόταν πρόσωπο υπεύθυνο, συνεργάσιμο, με τιμιότητα, με ευστροφία, με ακεραιότητα, με σύνεση, με ταπεινότητα, με ικανότητες σχεδιασμού.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο, που οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σας τιμούν με την ψήφο τους, με την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους, από τότε που ασχοληθήκατε με την πολιτική. Σας εμπιστευόμαστε στα μέχρι τώρα βήματά σας, γιατί πιστεύουμε ότι βάζετε πάνω απ’ όλα την εκτίμησή σας στον λαό και την αγάπη σας στη χώρα. Μη μας προδώσετε. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ετοιμότητα στο βαρυσήμαντο έργο που σας ανέθεσαν για ένα καλύτερο αύριο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.