Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, απέστειλε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή για τις λατομικές ζώνες και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Θάσου:

 

Το πρώτο θέμα της πρώτης συνεδρίασης του 2016 του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας και σημασίας, αφορούσε τις λατομικές ζώνες του νησιού, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του υπό εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θάσου. Η δημοτική μας παράταξη, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου από το 2011, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός χάρτη ανάπτυξης, συμφώνου με τα σύγχρονα κριτήρια της επιστήμης της χωροταξίας, καθώς και με το νομικό πλαίσιο, ανέθεσε σε ομάδα έγκριτων επιστημόνων την εκπόνηση του Γ.Π.Σ., κατορθώνοντας, μάλιστα, μοναδικός Δήμος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α., ώστε να μη δαπανήσει χρήματα των δημοτών.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δηλώσαμε την πρόθεσή μας για τρεις λατομικές ζώνες, πέριξ των ενεργών σήμερα λατομείων του νησιού. Η πρόταση αυτή θεωρούμε ότι είναι και ρεαλιστική και αναπτυξιακή, στη λογική ότι στο νησί μας επιβάλλεται να μπούνε οι κανόνες και τα όρια της υγιούς ανάπτυξης και συνύπαρξης όλων των τομέων. Πιο απλά, να το πω ακόμα μια φορά, να γνωρίζουμε πού θα κάνουμε το ξενοδοχείο, πού τη στάνη, το ελαιοτριβείο, το λατομείο, το βιοτεχνικό πάρκο, τις υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων, τις υποδομές των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στο χάρτη της Θάσου που δημοσιεύουμε, «επί χάρτου», παρουσιάζουμε με συντεταγμένες τα όσα δεσμευτήκαμε, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, ως δημοτική αρχή, τη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτό που φαίνεται, λοιπόν, στο χάρτη είναι, ότι οι λατομικές ζώνες, με μαύρο περίγραμμα, είναι τρεις, μόνο εκεί όπου υπάρχουν σήμερα ενεργά λατομεία, μόνο εντός δημοτικών δασών.

Στις εισηγήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για νέα άδεια λατομείου, θα λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν η θέση, ώστε να μην είναι ορατό από κατοικημένες περιοχές και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Σ’ αυτό θα συμβάλει, θεωρούμε και η προτεραιότητα και ευνοϊκή αντιμετώπιση από μέρους μας, της εξελιγμένης τεχνολογίας εξόρυξης (υπόγεια εκμετάλλευση κ.ά.).

Επιπλέον, ο Δήμος χάρη στην Ανώνυμη Μονομετοχική Δημοτική Επιχείρηση που δημιουργήσαμε από το 2011 που αναλάβαμε, θα μπει δυναμικά στο επιχειρηματικό πεδίο του μαρμάρου εξασφαλίζοντας πόρους και θέσεις εργασίας. Όλα αυτά, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, αλλά και προς τον τουριστικό και πρωτογενή τομέα, την ελαιοκαλλιέργεια, την μελισσοκομία, την κτηνοτροφία κ.λπ.

Να υπενθυμίσω, ότι είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες αποκατάστασης παλιών λατομείων, αυτοί που εφαρμόσαμε «ξεχασμένα» από άλλους πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής σε παραβάτες, που επιδίδονταν σε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα και αυτοί που εισπράξαμε από λατομεία ανείσπρακτες οφειλές πολλών ετών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.