Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Είναι τραγική η εικόνα των οικονομικών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

0

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του έτους 2023, που κατατέθηκε στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα συζητηθεί σε προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», τα οικονομικά της Περιφέρειας είναι σε τραγική κατάσταση!

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Για άλλη μια χρονιά, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, τα έσοδα της Περιφέρειας είναι αστεία και η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, τουλάχιστον ελλιπής. Την πικρή αυτή εικόνα, αντανακλά και ο προϋπολογισμός του 2023 για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τα έσοδα από τον τακτικό προϋπολογισμό να υπολογίζονται συνολικά σε 52 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος όγκος των εσόδων καλύπτει την μισθοδοσία των υπαλλήλων (28,2 εκατομμύρια ευρώ) και την μεταφορά μαθητών (11,6 εκατομμύρια ευρώ). Τα έσοδα από την πολιτεία για τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου, είναι της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την Ξάνθη να μην χρειάζεται καμία συντήρηση για το οδικό της δίκτυο, έχοντας μηδενική πρόβλεψη! Για τα τεχνικά έργα και την εφαρμογή του προγράμματος δράσης, η πρόβλεψη αφορά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ κάτω από τον τίτλο «επενδυτικές δαπάνες». Απομένει, τέλος, ένα ακόμα κονδύλιο 6,1 εκατομμυρίων ευρώ, που από τον κρατικό προϋπολογισμό κατευθύνεται σε «λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων» και αμοιβές των μισθοδοτούμενων αιρετών, κονδύλιο που είναι γελοία μεγαλύτερο από το κονδύλιο των επενδύσεων που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η διοίκηση της Περιφέρειας υπολογίζει ότι θα κατορθώσει να εισπράξει άλλα 2,9 εκατομμύρια ευρώ από τέλη, πρόστιμα και δικαιώματα, κυρίως των Διευθύνσεων Συγκοινωνιών, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, για να διαμορφωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2023 (μαζί με κάποια άλλα μικροέσοδα) στο συνολικό ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ουσιαστικά, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί από τα έσοδα αυτά μόλις το ποσό των 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ίσως μικρότερο κι από έναν μέτριο σε πληθυσμό Δήμο! Δυστυχώς, αυτή η πικρή αλήθεια, δεν μπορεί να τύχει της επιβράβευσης της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.