Αναδεικνύεται το μονοπάτι: «Ο δρόμος του νερού»

0

Τρεις φορείς, ο Δήμος Καβάλας, η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.) και το μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή, συνεργάζονται με σκοπό την ανάδειξη του μονοπατιού που συνέδεε την πόλη της Καβάλας με τον οικισμό της Παλιάς Καβάλας (και το αντίστροφο), αλλά και την υδροδότηση της πόλης μέσω του αρχαίου αγωγού.

Το πρωί του Σαββάτου 22 Μαρτίου 2014, εκπρόσωποι των τριών φορέων παρουσίασαν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης το έργο: «Οργάνωση και ανάδειξη του μονοπατιού «Ο δρόμος του νερού», το οποίο θα γίνει με χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).

Η παρουσίαση έγινε στη στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Καβάλας (παλιό δημοτικό σχολείο), ενώ ακολούθησε πεζοπορία στο μονοπάτι. «Από την πρώτη ημέρα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά του ορεινού όγκου του Δήμου μας και, παράλληλα, να δώσουμε μία διέξοδο στους επαγγελματίες και στους κατοίκους της περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και πρόσθεσε:

«Μόλις βρήκαμε την ευκαιρία να εντάξουμε το σχέδιο μας στο Ε.Σ.Π.Α., αποφασίσαμε να αναδείξουμε το μονοπάτι που είναι γνωστό ως «Ο δρόμος του νερού». Με το έργο αυτό, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό πόλο έλξης για τους τουρίστες».

Η προϊσταμένη της 12ης Ε.Β.Α., Σταυρούλα Δαδάκη, αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό κομμάτι της ανάδειξης του μονοπατιού. «Η Εφορεία μας ανέλαβε την έρευνα στο κομμάτι του αρχαίου αγωγού που υδροδοτούσε την Καβάλα.

Προβήκαμε σε μικρές ανασκαφικές τομές, με τις οποίες αποκαλύψαμε αρκετά τμήματα του αγωγού και ευελπιστούμε σε μία επέκταση του προγράμματος, ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα τμήματα αυτά», είπε.

Εκ μέρους του μουσείου φυσικής ιστορίας Γουλανδρή μίλησε η Μαρία Κατσακιώρη, η οποία σημείωσε ότι εκτός από τις εργασίες που αφορούν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, για την ασφαλή και άνετη περιήγηση στο μονοπάτι, εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι η ενημέρωση των περιηγητών για το φυσικό περιβάλλον.

«Το μουσείο Γουλανδρή ανέλαβε την επιστημονική τεκμηρίωση του μονοπατιού στα θέματα που αφορούν, κυρίως, το φυσικό περιβάλλον. Φτιάξαμε, συγκεκριμένα, κάποιους οδηγούς περιήγησης, καθώς και κάποια αντικείμενα για τη διαφήμιση του μονοπατιού», είπε και τόνισε, ακόμα, ότι το μονοπάτι θα βοηθήσει στην ανάδειξη της ενδοχώρας, η οποία είναι πολύ όμορφη και θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Καβάλας, Γιάννης Προμούσας, επεσήμανε ότι η ανάδειξη του «Δρόμου του νερού», σε συνδυασμό με το περιβαλλοντικό μονοπάτι, θα προσφέρουν μία εναλλακτική πρόταση στους επισκέπτες του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.