Μέλη του Συλλόγου "Διογένης", αναβιώνουν το έθιμο των "Μωμόγερων" στους δρόμους της Νέας Σινώπης, στην Πρέβεζα, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013. Οι μωμόγεροι (ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις μώμος ή μίμος και γέρος) θέλει τους συμμετέχοντες μεταμφιεσμένους άλλους παραδοσιακά, άλλους ως ζώα και άλλους ως γέροντες, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η "νύφη" ο "γέρος" και ο "αράπης", συνοδεία μουσικών, να περιφέρονται στους δρόμους του χωριού, παρουσιάζοντας με μουσική και χορούς, δρώμενο που θέμα του έχει την αλλαγή του χρόνου και την αναγέννηση της φύσης.Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας καλεί τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, στην αναβίωση του δρώμενου των «μωμόγερων» στο κέντρο της πόλης. «Ένα πανάρχαιο ποντιακό σατυρικό χοροθεατρικό έθιμο, που έφεραν οι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες. Κάθε χρόνο αναβιώνει με επιτυχία ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ το δρώμενο και φέτος επέλεξε να το παρουσιάσουν τρεις φιλοξενούμενοι σύλλογοι, ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής, «Η Κερασούντα και το Γαρς» και ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου Χρυσούπολης. Οι αποστολές θα ξεκινήσουν στις 11π.μ. από κεντρικά σημεία της πόλης (Άγιο Παύλο, Άγιο Γιάννη και δημοτική αγορά), θα διασχίσουν τους δρόμους αναβιώνοντας το έθιμο και θα συναντηθούν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα κορυφωθεί η δράση. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι, ο καταξιωμένος και αγαπητός φίλος του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας, ο πόντιος ηθοποιός, Τάκης Βαμβακίδης», αναφέρει το δελτίο Τύπου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.