• Ο δήμαρχος Καβάλας θα στείλει επιστολή προς τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου, για να τον ενημερώσει ότι γίνεται πλημμελής εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» μπορεί να ελεγχθεί, ώστε να μην κυκλοφορούν οι φιλοξενούμενοι έξω από αυτό. Πως, όμως, θα αποτραπεί η κυκλοφορία και η επαφή μεταξύ των ατόμων που διαμένουν (προσωρινά) σ’ αυτό; Ο χώρος είναι περιορισμένος και τα «διαμερίσματα» που διαμορφώθηκαν για τη στέγαση των φιλοξενούμενων, δεν παρέχουν την καλύτερη προστασία.
  • Εάν, ο μη γένοιτο, υπάρξει (επιβεβαιωμένο) κρούσμα μέσα στη δομή, η διασπορά του ιού θα είναι ραγδαία, λόγω της συνύπαρξης πολλών ανθρώπων περιορισμένων μέσα σ’ ένα χώρο. Οι εργαζόμενοι στη δομή και οι εθελοντές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (.Δ.Ο.Μ.), δεν μπορούν να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή κρίση. Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος δεν έχει την ευθύνη της λειτουργίας της δομής, αλλά μπορεί να επιβάλλει τη λήψη μέτρων με το επιχείρημα ότι βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, επομένως, στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα σ’ αυτές και στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται. Θα βοηθούσε, νομίζουμε, να γίνει έλεγχος (test) στα ενήλικα άτομα εάν είναι «καθαρά» από τον ιό και να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Ο Δ.Ο.Μ., ως διαχειριστής της δομής. οφείλει να στείλει υγειονομικό προσωπικό και το απαραίτητο υλικό για τον έλεγχο αυτό. Και στη συνέχεια, να ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία (μετανάστευσης και υγείας) και τον Δήμο Καβάλας, για την κατάσταση της υγείας των φιλοξενούμενων. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει, για να γνωρίζει η τοπική κοινωνία εάν είναι ασφαλής η λειτουργία της δομής.
  • Η πανδημία του κορονοϊού δείχνει πόσο άστοχη ήταν η απόφαση (της προηγούμενης κυβέρνησης) για τη δημιουργία γκέτου προσφύγων και μεταναστών εντός του αστικού ιστού της Καβάλας. Τι θα γίνει αν χρειαστεί να τεθεί σε καραντίνα η δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»; Πως θα αντιμετωπίσει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων μέσα στο κέντρο φιλοξενίας; Πως θα ελέγξει το ελληνικό κράτος μία τέτοια κρίση, ενώ οι πολίτες της Καβάλας έχουν συμμορφωθεί με τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα;
  • Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον Δ.Ο.Μ. και τις λοιπές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) που συμμετέχουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, επιβάλλεται να παρέμβει η κεντρική διοίκηση και να κάνει αυτά που προαναφέραμε, για να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων, των μεταναστών, των Καβαλιωτών και του προσωπικού του νοσοκομείου. Η δημοτική Αρχή, επίσης, πρέπει να επαγρυπνεί, γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία. Αλίμονο εάν υπάρξει κρούσμα (κορονοϊού) στη δομή του «Ασημακοπούλου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.