Στην επιστολή τους προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, για την βιολογική κτηνοτροφία, οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρουν τα ακόλουθα:

Κύριε υπουργέ,

Μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης, για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης. Ταυτόχρονα, πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο. Η κατάταξη μοριοδότησης, όπως και η κατανομή των κονδυλίων στην προηγούμενη πρόσκληση, έγινε κατά περιφέρεια. Αυτή την φορά επιλέχθηκε η ίδια διαδικασία, να γίνει σε ολόκληρη την χώρα.

Οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική και επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της τεχνικής λύσης, έχουν την μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά ζωική μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μία απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε Περιφέρεια (Χωρική Ενότητα).

Αυτή, η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος  των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών αυτών πριν από το 2015, προς τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Ενισχύσεις όπως, η βασική, το πρασίνισμα, η εξισωτική, το εθνικό απόθεμα νέων κτηνοτρόφων και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, είναι υπο-πολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους των Περιφερειών αυτών, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων Περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο. Η κατανομή των κονδυλίων κατά Περιφέρεια στην προηγούμενη πρόσκληση, έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, να ενταχθούν στα βιολογικά με χαμηλή μοριοδότηση, αλλά ταυτόχρονα με πολύ μικρότερα ποσά, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων Περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Με την μοριοδότηση και κατανομή των κονδυλίων σε ολόκληρη την χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι της Περιφέρειάς μας έμειναν εκτός και όσοι εντάχθηκαν, τα ποσά που τους αντιστοιχούν είναι το ίδιο χαμηλά με πριν, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων Περιφερειών. Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να επανενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την διατήρηση των εκτροφών τους στα βιολογικά, με αύξηση του κονδυλίου για το παραπάνω πρόγραμμα. Ζητάμε, επίσης, την αύξηση του κονδυλίου για τους νεοεισερχόμενους, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν, όσο το δυνατό περισσότεροι.

Επίσης, σας επισημαίνουμε την ανάγκη άρσης της αδικίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι στις Περιφέρειες Α.Μ.-Θ. και Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, με τα χαμηλά ποσά ένταξης στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η παραπάνω αδικία που υφίσταται από το 2015, δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και οικονομική ανισότητα μεταξύ των κτηνοτρόφων και των Περιφερειών. Τέλος, θέλουμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη που πρέπει να γίνει κανόνας, όταν εντάσσεται ο κτηνοτρόφος στην βιολογική κτηνοτροφία και ταυτόχρονα έχει αιτηθεί την ένταξη εκτάσεων στην βιολογική γεωργία για παραγωγή ζωοτροφών, αυτή του η αίτηση να γίνεται αυτοδίκαια δεκτή. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα παραπάνω αιτήματά μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.