Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απαιτεί τη λήψη μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο μετά τη λήξη της καραντίνας. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η κατάσταση που βιώνουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, μετά και το δεύτερο lockdown, είναι δραματική. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αφορούν τα πολυκαταστήματα και μας αφήνουν, για άλλη μια φορά, απ’ έξω. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν καλύπτει, ούτε στο ελάχιστο, τις μεγάλες τρέχουσες ανάγκες μας. Όσο για το clickaway, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται για τα μικρομάγαζα του λιανεμπορίου, που αντικειμενικά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες υπηρεσίες.

Ο υπουργός ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, πανηγυρίζει για το clickaway, που άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη Κυριακή. Όμως, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, το συγκεκριμένο μέτρο επιστρατεύτηκε για να διευκολύνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού οι μεταφορικές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις συσσωρευμένες παραγγελίες των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Δηλαδή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, με αποτέλεσμα να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από την πίτα της αγοράς εις βάρος των μικρών εμπόρων, που στενάζουν μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, που βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και επίθεση από την μεγαλοεργοδοσία.

Όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός ανάπτυξης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα οδηγήσει σε 1.000 νεκρούς την μέρα από τον Γενάρη και μετά, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού και μας ρίχνει το φταίξιμο. Γιατί δεν παίρνει κανένα μέτρο για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης (για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.); Γιατί δεν θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν προχωρά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας; Γιατί δεν ανοίγει τα μικρομάγαζα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, αλλά αποφάσισε το άνοιγμα όλων των μεγάλων καταστημάτων μέσω του clickaway, με το οποίο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι διασποράς και συγχρωτισμού; Διότι, όλα αυτά αποτελούν κόστος, το οποίο δεν θέλει να αναλάβει και γιατί δεν θέλει να θίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικροεπιχειρήσεις αφενός επιστρέφεται κατά το ήμισυ, αφετέρου δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες μας. Ποιο χαράτσι να πρωτοπληρώσουμε; Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, επιδιώκεται αύξηση του όγκου των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δις ευρώ, αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων κατά 200 εκατ. ευρώ, αύξηση εσόδων από τον Φ.Π.Α. κατά 2,5 δις ευρώ. Από τη μία, μοιράζουν ψίχουλά και από την άλλη, μας τα παίρνουν πολλαπλάσια.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (η παράταξη που στηρίζει η ΑΣΕΣ) έθεσε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2020 τη θέση να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση και την εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας όπου είχαν ανοίξει πρώτα. Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, δεν υιοθέτησε αυτή τη θέση, την ίδια στιγμή, που τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου βγαίνουν κερδισμένες για άλλη μια φορά. Τελικά, αυτοί που μας εκπροσωπούν στα συνδικαλιστικά μας όργανα ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν; Τι θέση παίρνει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας;

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εμπορικού Συλλόγου καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, να παλέψουν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και παράλληλα να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Άμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στο λιανεμπόριο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες κ.ά.».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.