Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Απόφαση με την οποία κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πήρε, κατά οριακή πλειοψηφία, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, ανατρέποντας, έτσι, την προ διετίας απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, που την είχε κρίνει αντισυνταγματική.

Η εξέλιξη αυτή, αποδεικνύει ότι ήταν πέρα για πέρα σωστή η θέση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους οι συνάδελφοι μικροεπαγγελματίες στις δικαστικές αρχές για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, όπως τους έλεγαν τόσο η διοίκηση της Ε.Σ.Ε.Ε., όσο και του Εμπορικού Συλλόγου. Επιβεβαιώνεται η σταθερή παρότρυνση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», για μαχητική διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της αργίας της Κυριακής από το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων σε συμμαχία με τους εμποροϋπαλλήλους.

Δικαιώνεται, με την εξέλιξη αυτή, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στη διαρκή αντιπαράθεσή της με τη διοίκηση του Ε.Σ.Κ. για τις Κυριακές που αποφάσισε να ανοίξει την αγορά και «έριξε νερό στο μύλο» της προσπάθειας να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία. Ούτε τα πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα και η δυσανάλογη επιβάρυνση των συναδέλφων, δεν συνέτισαν τη διοίκηση του συλλόγου. Ούτε η περιορισμένη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων εμπόρων δεν τους συγκρατεί. Στοιχίζεται στις επιδιώξεις των μεγάλων εμπορικών ομίλων, που εξολοθρεύουν τα μικρομάγαζα.

Αυτή η απόφαση του ΣτΕ, δίνει επιπλέον «όπλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του λιανεμπορίου, να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων.

Για το λόγο αυτό, υπέρ της ισχύος της υπουργικής απόφασης, προσέφυγαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) κ.λπ., δηλαδη όσοι κερδίζουν από το άνοιγμα τις Κυριακές σε βάρος εργαζομένων και μικρών εμπόρων. Κατά της υπουργικής απόφασης είχε προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και άλλοι φορείς, σπέρνοντας αυταπάτες ότι έτσι και όχι με συλλογικό αγώνα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, θα εξασφαλίσουν την αργία. Ταυτόχρονα, συνέχισαν να ανοίγουν την αγορά τις Κυριακές, αποδεικνύοντας το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για τη κυριακάτικη αργία.

Οι μικροί επαγγελματίες-έμποροι, για να εμποδίσουν τη καταστροφή τους από τον ανταγωνισμό με τα εμπορικά μεγαθήρια, πρέπει να παλέψουν μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να αφήσουν στην άκρη τη διοίκηση του Ε.Σ.Κ. με τα τερτίπια της και να ενισχύσουν την «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Εμπορικού Συλλόγου στο δρόμο του αγώνα».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.