Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας», που συμμετέχει στην Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε., καλεί σε υπεράσπιση και περιφρούρηση της αργίας της Κυριακής ως ημέρα ξεκούρασης, οικογενειακής και κοινωνικής δραστηριότητας. Μία μέρα για τους εμπόρους και τις οικογένειές τους, πολύτιμη και αναντικατάστατη. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο επαγγελματία

► που βασανίζεται καθημερινά όλο και περισσότερες ώρες στο μαγαζί του για συνεχώς μικρότερα έσοδα. Με τη διεύρυνση του ωραρίου, καθημερινές και Κυριακές, τα πολυκαταστήματα θα συνεχίσουν να παίρνουν «τη μερίδα του λέοντος», ενώ εμείς θα παλεύουμε καθημερινά σε όλο και πιο εξοντωτικές συνθήκες, για να φέρουμε βόλτα τις οικονομικές, αλλά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Είναι ψέμα ότι δουλεύοντας και τις Κυριακές θα ορθοποδήσουμε. Γιατί τα μαγαζιά που παραδοσιακά δουλεύουν τις Κυριακές( π.χ. ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) δεν θησαύρισαν;

► που ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριοποίησης, ξέρει ότι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αργά, ή γρήγορα, θα συμπαρασύρει όλους τους κλάδους, αφού δεν υπάρχουν στεγανά, ούτε εξαιρέσεις.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις γυναίκες συναδέλφους

► που κάθε ώρα παραπάνω στο μαγαζί, σημαίνει μεγαλύτερο άγχος και δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων, στο νοικοκυριό και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους, ταυτόχρονα με την αγωνία για την επιβίωση.

► που αισθάνονται, ήδη, βαριές τις συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ανεπάρκεια των παιδικών σταθμών.

Τους καλούμε να αντιδράσουν στην προσπάθεια να μετατραπεί η Κυριακή σε απλή καθημερινή.

Εκεί οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που δεν είναι σημερινά. Η εφαρμογή τους άρχισε εδώ και δεκαετίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πότε στο όνομα της εξυπηρέτησης της αγοράς, πότε για την τοπική ανάπτυξη, πότε για τον τουρισμό, το αποτέλεσμα ήταν κέρδη μόνο στα πολυκαταστήματα, τα σουπερμάρκετ, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, που εξαπλώθηκαν παραπέρα και δυσκολίες, αδιέξοδα, λουκέτα για την πλειοψηφία των μικρομάγαζων. Αυτά είναι τα «καλά» της απελευθέρωσης της αγοράς και της πολυδιαφημισμένης ανταγωνιστικότητας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί καλύτερα: Για ποιο λόγο ξηλώνονται σήμερα και τα τελευταία κοινωνικά δικαιώματα και παροχές που είχαν απομείνει; Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν, όμως, τις δικές μας ανάγκες.

Η Α.Σ.Ε.Σ. υποστηρίζει ότι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στο χρόνο με την οικογένειά και τους φίλους, στη ψυχαγωγία, στις διακοπές. Τα δικαιώματα αυτά, όσο και να μοχθεί ο καθένας στο μαγαζί του, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορούν να καλυφθούν. Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη συλλογική μας διεκδίκηση. Μέσα από την οργανωμένη πάλη μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίησή τους.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 απεργία για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Μία από τις 7 Κυριακές που ο νόμος καταργεί τον χαρακτήρα της αργίας, να μην ανοίξει κανένα μικρομάγαζο, να μη δουλέψουν τα πολυκαταστήματα.

Η στάση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, που στα λόγια «υπερασπίζεται» την αργία της Κυριακής, αλλά ποτέ και τίποτα δεν κάνει στη πράξη, πρέπει να προβληματίσει κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο. Αντίθετα, μάλιστα, χρησιμοποιεί τους αντιδραστικούς νόμους για τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, συμβάλλοντας και διευκολύνοντας τη διάλυση του οργανωμένου εργάσιμου χρόνου. Δεν υιοθετεί, ούτε προβάλει, το αίτημα για κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Άλλωστε, ούτε τα μέλη της διοίκησης δεν τηρούν το ωράριο που ψηφίζουν. Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο υπάρχει ελπίδα και προοπτική.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Για το ωράριο

► Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

► Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

► Εξαήμερη λειτουργία, τρία απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.

► Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου, που δίνει το δικαίωμα για τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.

► Λέμε «όχι» στις «Λευκές Νύχτες».

Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

► Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά από αυτόν, στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Μηδενισμό των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

► Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Για τη διευκόλυνση των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων

► Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα), κατάργηση των τροφείων.

► Ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, για όλα τα παιδιά κατά τις απογευματινές ώρες και επαρκή προγράμματα κατασκηνώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

► Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα έως 12.000€ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.