• Οι ζημιές που έγιναν στο νησί της Θάσου από τις έντονες βροχοπτώσεις, είναι σαφώς πιο εκτεταμένες σε σύγκριση με τον Δήμο Καβάλας. Για την αποκατάστασή τους, όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Θάσου θα λάβει το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Καβάλας 100.000 ευρώ. «Με εκατό χιλιάδες ευρώ, ποιος παπάς και ποιος κουμπάρος», σχολίασε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.
  • Νομίζουμε ότι ήταν ευκαιρία, με την κήρυξη του Δήμου Καβάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να επιστρέψει η κεντρική διοίκηση στον Δήμο και το υπόλοιπο του χρηματικού ποσού που έδωσε, για την υποδοχή των πρώτων «κυμάτων» προσφύγων και μεταναστών στην πόλη. Τότε, ο Δήμος Καβάλας έδωσε γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, από το «υστέρημά» του, για να στεγάσει (προσωρινά) και να σιτίσει τους ανθρώπους αυτούς. Καλύπτοντας, έτσι, την απουσία του κρατικού μηχανισμού.
  • Η προηγούμενη δημοτική Αρχή ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων, αλλά πήρε πίσω ένα μικρό μέρος. Στο διάστημα που μεσολάβησε έως τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, το αίτημα έγινε «μπαλάκι» μεταξύ των συναρμόδιων-αναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία δεν έβρισκαν τον νόμιμο τρόπο για την επιστροφή όλου του χρηματικού ποσού.
  • Γι’ αυτό αναφέραμε πως, η αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, ήταν μία ευκαιρία. Με τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, περίπου, που υπολείπονται, ο Δήμος Καβάλας μπορούσε να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην πλημμυρισμένη περιοχή, ακόμα και κάποιο μικρό αντιπλημμυρικό έργο.
  • Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, προφανώς, δεν το σκέφτηκαν αυτό. Και συμβιβάστηκαν με τις εκατό χιλιάδες ευρώ, που αποφάσισε να δώσει η κεντρική διοίκηση. Άραγε, με ποιο κριτήριο ορίστηκε το συγκεκριμένο ποσό; Έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή και εκτίμηση των ζημιών; Ζήτησε ο Δήμος Καβάλας, ή μήπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τα χρήματα αυτά;
  • Μας προκαλεί απορία, ότι σε μία περιοχή που επλήγη από θεομηνία (σ.σ. έπεσαν 494 χιλιοστά νερού μέσα σε έξι ημέρες), το κράτος δίνει 400.000 ευρώ συνολικά (300.000 στον Δήμο Θάσου και 100.000 στον Δήμο Καβάλας), που ισοδυναμεί με τα χρήματα που έδωσε ο Δήμος Καβάλας για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα, ακόμα, καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας και τους βουλευτές του Νομού, να ζητήσουν την αύξηση της οικονομικής βοήθειας, ώστε να «εξοφληθεί» όλο το χρηματικό ποσό της φιλοξενίας και να πάψει ο Δήμος Καβάλας να κάνει τον «επαίτη», για ένα δίκαιο αίτημα. Οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων ο ένας κατέχει χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση, κινούνται δραστήρια, όπως προκύπτει από τα διαδοχικά δελτία Τύπου και τα «τιτιβίσματα» (σ.σ. είναι η τελευταία μόδα στην ανακοίνωση των ευχάριστων ειδήσεων) και έχουν συχνές συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Δεν νομίζουμε ότι αν δοθούν 200.000 ευρώ, επιπλέον, στον Δήμο Καβάλας, για την πρόσφατη θεομηνία, θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.