Ήρθε το τέλος του δημαρχοκεντρικού συστήματος διοίκησης;

0

Ο αριθμός των θεμάτων και των προβλημάτων που έχει να ασχοληθεί η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, είναι ομολογουμένως μεγάλος.

Γιατί, εκτός από τα τρέχοντα, προκύπτουν και παλιές υποθέσεις, μερικές εξ’ αυτών, μάλιστα, πολύ σοβαρές, που χρειάζονται χρόνο για να μελετηθούν και να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί αντιμετώπισης.

Συν τοις άλλοις, η διοίκηση του Δήμου οφείλει να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης και των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. Να πραγματοποιήσει, δηλαδή, το όραμα της και το όραμα των δημοτών.

Εάν, επομένως, ο όγκος αυτός της δουλειάς βαρύνει τις πλάτες μερικών ατόμων, ίσως δεν αντέξουν και δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Ως συντονίστρια του έργου της διοίκησης, η δήμαρχος, πρέπει να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στον συνδυασμό της.

Γνωρίζοντας καλύτερα τις δυνατότητες και τα προσόντα του καθενός και της καθεμιάς από τα μέλη του συνδυασμού, που εκλέχτηκαν, ή δεν εκλέχτηκαν, οφείλει να μοιράσει αρμοδιότητες και τομείς.

Και δύο φορές τον μήνα, ή πιο τακτικά, να ενημερώνεται για την πρόοδο όλων των θεμάτων. Ίσως και να το έχει πράξει, ωστόσο δεν άρχισε να φαίνεται η δουλειά που γίνεται.

«Βάζοντας στο παιχνίδι» περισσότερα άτομα, θα πετύχει να δημιουργήσει ικανά στελέχη για την τοπική αυτοδιοίκηση και ενεργούς πολίτες, όταν δεν θα ασχολούνται με τα κοινά.

Το μεγάλο στοίχημα, άρα, είναι η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για να παραχθεί έργο και να έρθει η πρόοδος.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν το πέτυχε αυτό και μοιραία υπήρξε έλλειμμα έργου και αποτελέσματος.

Τα «πρώτα βήματα» στη διοίκηση είναι πολύ σημαντικά, όπως η καλή εκκίνηση για έναν δρομέα ταχύτητας στον κλασικό αθλητισμό.

Εάν μπούνε «γερά θεμέλια», η συνέχεια της θητείας θα έχει λιγότερα προβλήματα και εμπόδια.

Είναι μία ευκαιρία, επίσης, να σταματήσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης και να γίνει πιο συλλογική η άσκηση της διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.