• Ο Δήμος Θάσου, με ανακοίνωση, ευχαριστεί τον υπουργό τουρισμού, για το ενδιαφέρον που έδειξε στην αντιμετώπιση του πραγματικά έντονου (γραφειοκρατικού) προβλήματος στην έκδοση οικοδομικών αδειών για ξενοδοχειακές μονάδες άνω των πενήντα κλινών στο νησί. Με νομοθετική ρύθμιση, την αρμοδιότητα της έκδοσης και του ελέγχου των οικοδομικών αδειών, θα έχει η λεγόμενη Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, έως ότου επέλθει η ομαλότητα στην έκδοση των αδειών από τον Δήμο Καβάλας.
  • Και γιατί φίλτατε δήμαρχε Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη, να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό, δηλαδή να εκδίδει τις οικοδομικές άδειες ο Δήμος Καβάλας; Γιατί δεν πιέζεις, μαζί με τους βουλευτές του Νομού, την κυβέρνηση να ιδρυθεί γραφείο της Υπηρεσίας Πολεοδομίας στον Δήμο Θάσου, το οποίο θα αναλάβει να εκδίδει τις άδειες για όλα τα ξενοδοχειακά και λοιπά τουριστικά καταλύματα, ακόμα και γι’ αυτά που είναι δυναμικότητας μικρότερης των πενήντα κλινών;
  • Θεωρείς ότι τα επόμενα έτη θα επέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας που θα δημιουργηθεί; Διότι, η εκτίμηση είναι πως οι προτάσεις ιδιωτών για την κατασκευή καινούργιων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ή για την ανακαίνιση παλιών, ή για την αξιοποίηση ακινήτων με τουριστικό σκοπό, θα αυξηθούν τόσο στη Θάσο, όσο και στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Με το υπάρχον προσωπικό, δεν νομίζουμε ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση των αδειών από την Πολεοδομία του Δήμου Καβάλας.
  • Η ανάθεση της αρμοδιότητας στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου τουρισμού, είναι μία προσωρινή και μεσοβέζικη, κατά την άποψη μας, λύση. Η ενδεδειγμένη λύση είναι, να δημιουργηθούν καλά στελεχωμένα γραφεία Πολεοδομίας στους Δήμους. Κι αν όχι σε όλους, τουλάχιστον σ’ αυτούς με την υψηλότερη τουριστική κίνηση και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Θεωρούμε χρήσιμη τη σύμπραξη μεταξύ των Δήμων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο μπορεί να επιλέξει και να διαθέσει στα γραφεία Πολεοδομίας των Δήμων τους ειδικά καταρτισμένους μηχανικούς. Μάλιστα, μπορούν να υποδειχθούν νέοι μηχανικοί, ή άνεργοι, για να συγκρατηθούν στο επάγγελμα και να μη χαθούν, είτε φεύγοντας στο εξωτερικό, είτε με τη διαγραφή τους από το μητρώο μελών του Τ.Ε.Ε.
  • Προτείνουμε, επομένως, να γίνει μία συνάντηση του δημάρχου Θάσου με τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καταρχάς και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης του Επιμελητηρίου, ώστε σε συνεργασία με τους βουλευτές, να καταθέσουν στα αρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, για την ίδρυση και τη στελέχωση γραφείου της Υπηρεσίας Πολεοδομίας στον Δήμο Θάσου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού. Δεν είναι δυνατό να απασχολούνται μηχανικοί του Δήμου Καβάλας, για να κάνουν τις αυτοψίες, τον έλεγχο και την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τα ξενοδοχεία της Θάσου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.